SAD ukinuo pomoć Egiptu

Sjedinjene Američke Države zaustavile su vojnu i ekonomsku pomoć Egiptu vrijednu gotovo 100 miliona dolara. Također, zaustavit će isplatu dodatnih 200 miliona dolara dok službeni Kairo ne pokaže napredak u poštovanju građanskih sloboda. Iz Kaira su izrazili žaljenje zbog tih odluka, a susret savjetnika američkog predsjednika Jareda Kushnera s egipatskim ministrom vanjskih poslova je odgođen.

Jučer je zvaničnik State Departmenta pojasnio odluku, ističući kako je “američki državni sekretar Rex Tillerson odlučio da je u interesu Sjedinjenih Američkih Država obustaviti predviđenu pomoć. Ostajemo zabrinuti jer Egipat nije ostvario napredak u ključnim područjima, uključujući ljudska prava i novi zakon o nevladinim organizacijama.”

Spomenuti zakon, koji je stupio na snagu u maju, ograničava rad nevladinih organizacija u Egiptu u razvoju brojnih socijalnih programa. Njime se, također, uvodi zatvorska kazna do pet godina za kršenje odredbi zakona.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da je zakon dio sve većeg pritiska predsjednika Abdel Fattaha el-Sisija na kritičare od kada je u vojnom udaru preuzeo vlast 2013. godine.

Otkazan susret s Kushnerom

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Egipta Sameh Soukry otkazao je u Kairu susret s Jaredom Kushnerom, savjetnikom i zetom američkog predsjednika Donalda Trumpa, zbog odluke Washingtona da povuče milione dolara pomoći, javlja Reuters.

Ipak, Trumpov izaslanik će se susresti sa predsjednikom Sisijem.

“Egipat to vidi kao mjeru koja pokazuje lošu procjenu naših strateških odnosa koji povezuju naše dvije zemlje posljednjih decenija,  te usvajanje pogleda kojem nedostaje tačnosti i razumijevanja neophodne stabilnosti Egipta”, navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Kushner se već nekoliko dana nalazi na turneji na Bliskom istoku, a s namjerom da se pripremi teren za deblokadu mirovnog procesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije