Prošle godine izvedeno 13.400 terorističkih napada

Broj žrtava u 2016. je deset posto manji u odnosu na prethodnu godinu (EPA)
Broj žrtava u 2016. je deset posto manji u odnosu na prethodnu godinu (EPA)

Više od 13.400 terorističkih napada izvedeno je u svijetu tokom 2016. godine, ili devet posto manje nego 2015. godine, pri čemu je smrtno stradalo više od 34.000 osoba, prema podacima koje su prikupili naučnici sa Univeziteta Maryland.

Na taj broj žrtava, koji je 10 posto manji u odnosu na prethodnu godinu, više od 11.600 poginulih su počinitelji tih napada, piše u tom godišnjem istraživanju, koje je proveo National consortium for the study of terrorism and response to terrorism (Start) tog univerziteta.

Teroristički napadi su 2016. godine izvedeni u 108 zemalja, ali u 87 posto slučajeva i za 97 posto žrtava to su bile zemlje Bliskog istoka, Sjeverne Afrike, Južne Azije i subsaharske Afrike.

Najmanje napada u Evopi

Deset od 11 terorističkih napada 2016. godine su bili smrtonosni i izvedeni su na Bliskom istoku i u Sjevrnoj Africi, od kojih devet u Iraku.

Najteži bilans je zabilježen u julu u Bagdadu, kada se bombaš samoubica raznio u vozilu u trgovačkom centru u četvrti Karada, kada je poginulo najmanje 382 ljudi.

U zapadnoj Evropi je izvedeno dva posto svjetskih napada 2016. godine, pri čemu je ubijeno manje od jedan posto žrtava, što je 20 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje pokazuje da je 2016. godibne bitno povećana upotreba vozila kao oružja kojima su gazili pješake.

Ta taktika nije bez presedana, ali je došlo do velikog povećanja učestalosti i broja žrtava, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Od prošlog ljeta u Evropi je izvedeno više od 10 napada. U junu je sedam ljudi ubijeno u Londonu kada je kombi vozio na Londonskom mostu po pješačkoj zoni. Trojicu napadača koja su nožem napadali ljude ubila je policija. 22 osobe poginule su u Manchesteru na koncertu kada je bombaš samoubica detonirao eksplozivnu napravu. Napad […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO