Hillary Clinton: Od Donalda Trumpa me podilazila jeza

Hillary Clinton je u knjizi opisala prošlogodišnju kampanju 'radosnom, poniznom, bijesnom ili, jednostavno, zbunjujućom' (Reuters)

Bivša predsjednička kandidatkinja demokrata Hillary Clinton je u novoj knjizi napisala da joj se koža ježila dok ju je protukandidat republikanaca Donald Trump gledao na pozornici tokom debata, zbog čega je razmišljala da mu poruči: “Povuci se, ljigavče!”

U audio isječcima knjige Šta se dogodilo, koji su emitirani u srijedu na MSNBC-u, Hillary Clinton je opisala svoju prošlogodišnju kampanju “radosnom, poniznom, bijesnom ili, jednostavno, zbunjujućom” te priznala da je porazom od Trumpa razočarala milione pristalica.

“Svakog dana kandidature za predsjednicu znala sam da milioni ljudi računaju na mene i da ne smijem razmišljati o tome da ih mogu razočarati. No, jesam. Nisam uspjela”, rekla je Hillary Clinton.

‘Doslovno mi je disao za vratom’

Ona u isječcima opisuje debatu od 9. oktobra u St. Louisu, tokom koje je Trump pratio binom, posmatrajući je iza leđa dok je ona odgovarala na pitanja iz publike.

Debata je održana dva dana nakon što je u javnost izašla audio snimka na kojoj se Trump hvalio o hvatanju žena.

“Ovo nije u redu, pomislila sam”, rekla je Hillary Clinton.

“Bila je to druga predsjednička debata, a Trump me vrebao iza leđa.”

“Bili smo na maloj bini i gdje god bih hodala, on bi me pratio, buljio u mene, radio grimase. Bilo je iznimno neugodno. Doslovno mi je disao za vratom. Naježila sam se”, naglasila je.

“Bio je to jedan od onih momenata kad želite pritisnuti pauzu i upitati sve koji gledaju: ‘Dobro, šta bi vi učinili?’ Da li da ostaneš mirna, da se smješkaš i nastaviš kao da ti on stalno ne ulazi u privatni prostor? Ili da se okreneš, pogledaš ga ravno u oči i kažeš mu glasno i jasno: ‘Povuci se, ljigavče! Makni se od mene! Znam da voliš zastrašivati žene, ali mene ne možeš.” 

Godine iskustva

Hillary Clinton je istaknula da je odabrala prvu opciju.

“Zadržala sam hladnu glavu, potpomognuta godinama iskustva u nošenju s teškim muškarcima koji me žele izbaciti iz takta”, istaknula je, upitavši se je li možda trebala odabrati drugo rješenje.

“U svakom slučaju, to bi bio bolji televizijski program”, zaključila je Hillary Clinton, čija će knjiga izaći za nekoliko sedmica.

Izvor: Agencije