Haaretz izraelskoj vladi: Ostavite Al Jazeeru na miru

Izrael ne mora biti impresioniran onim što emitira Al Jazeera kako bi joj dozvolio da slobodno radi, tvrdi izraelski list (Al Jazeera)
Izrael ne mora biti impresioniran onim što emitira Al Jazeera kako bi joj dozvolio da slobodno radi, tvrdi izraelski list (Al Jazeera)

Izraelski list Haaretz navodi da je Nitzan Chen, šef vladinog Ureda za medije u Izraelu, donio odluku da se od dopisnika mreže Al Jazeera Eliasa Karrama oduzme medijski akreditiv zbog dokaza koje je dostavio ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministar komunikacija Ayoub Kara.   

Kako list navodi, dokaz koji je predočen vladinom Uredu za medije je televizijski intervjuu od prije godinu dana u kojem je Al Jazeerin novinar Karram rekao kako je novinarski posao kojeg obavlja dio njegovog doprinosa palestinskom otporu protiv izraelske okupacije.  

List Haaretz u uvodnom članku dodaje da je ovaj korak protiv Karrama dio rata kojeg vodi Izrael protiv Al Jazeere, “najveće i najvažnije arapske mreže na svijetu”. Karramovi akreditivi se oduzimaju više od godinu dana nakon objavljivanja njegovog “inkriminirajućeg” intervjua. Na taj način se Izrael pridružuje Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu i Saudijskoj Arabiji u borbi protiv mreže čije je sjedište u Kataru, navodi list.  

Zastrašivanje kritičara Izraela

Haaretz ističe da je Karram izraelski državljanin, stoga je oduzimanje njegovog medijskog akreditiva besmislen potez čiji je jedini cilj vršenje pritiska na njega i maltretiranje. Istovremeno, ovo pitanje se ne može uzeti olako jer skriva namjeru zastrašivanja i utišavanja svih onih koji žele kritizirati Izrael, navodi list.

Dodaje se da, ako je danas Al Jazeera suočena s izraelskom kaznom, onda će sutra doći red i na druge televizijske kanale, uključujući i izraelske medije. 

Izrael ne mora biti impresioniran onim što emitira Al Jazeera kako bi joj dozvolio da slobodno radi. Karram je novinar čiji pogledi na svijet nalažu da svoj rad vidi kao dio nacionalne borbe svog palestinskog naroda. Sve dok Karram ne krši izraelski zakon, to je njegovo puno pravo, piše Haaretz. Postoji veliki broj izraelskih novinara, različitih političkih orijentacija, koji svoj rad posvećuju borbi ideja, bez obzira da li se radi o borbi protiv izraelske okupacije ili, još teže, pružanju podrške okupaciji i ilegalnom naseljavanju na palestinskoj teritoriji, navodi se u listu. 

Dalje se dodaje da nije u nadležnosti Ureda za medije i ministra komunikacija da drže novinare pod lupom kako bi utvrdili da li postupaju u skladu s onim što vlada smatra ispravnim političkim stavom, pogotovo što njome upravlja desna struja, te da na osnovu toga izdaju dozvole za političko i medijsko djelovanje.  

Napad na slobodu izražavanja

Zaključuje se da sankcioniranje novinara, među kojima i novinara Al Jazeere, predstavlja napad na demokratske principe i slobodu izražavanja. Nisu u pitanju samo profesionalna sudbina Karrama, pa čak i Al Jazeere, već i novinarske slobode u Izraelu, koje vlada, putem svog Ureda za medije, pokušava podrivati.

S druge strane, izraelski list Yediot Aharonot navodi da je Karram (40) izjavio u maju prošle godine za televiziju Dar Al Eiman, blisku Muslimanskoj braći, kako je njegov rad fokusiran na okupirana područja na kojima dolazi do vojnih sukoba, te da novinarski posao vidi kao normalni dio otpora.   

Karram je poručio Nitzanu Chenu, šefu izraelskog Ureda za medije, da on svoju medijsku ulogu obavlja kamerom i vijestima, jer je i on dio palestinskog naroda i njegovog otpora, te da nije mislio na nasilni oružani otpor. 

List navodi da je odluka o oduzimanju akreditiva za rad novinaru Karramu naišla na osude izraelskih strana jer takav potez predstavlja gušenje medijskih sloboda u Izraelu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO