Erdogan SAD-u izrazio nezadovoljstvo zbog podrške sirijskim Kurdima

Turska smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (EPA)
Turska smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je rekao američkom ministru odbrane Jamesu Mattisu da Turska osjeća nelagodu zbog američke podrške kurdskoj oružanoj grupi YPG (Jedinice oružane zaštite), otkrivaju izvori bliski turskom čelniku.

U saopćenju objavljenom nakon sastanka između Mattisa i turskih dužnosnika izvori tvrde da su dvije strane naglasile važnost održavanja teritorijalne cjelovitosti Sirije i Iraka, u vrijeme dok se pretežno kurdski sjever Iraka priprema za referendum o nezavisnosti u septembru.

I Turska i Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog tog glasanja, a turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je ranije u srijedu pozvao čelnika iračkih Kurda Massouda Barzanija da ga otkaže. 

Borba protiv ISIL-a

Turska smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja se bori protiv turskih vlasti na jugoistoku države od sredine 1980-ih. 

Washington smatra YPG važnim saveznikom u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Raqqi, glavnom uporištu ove oružane grupe u Siriji. Bitka za Raqqu počela je u junu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO