Merkel kritizirala Schroedera zbog zaposlenja u ruskoj kompaniji

Gerhard Schroeder je nominiran za člana upravnog odbora Rosnefta (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je svog prethodnika Gerharda Schroedera zbog zaposlenja u ruskoj naftnoj kompaniji Rosneft te je kazala da se ona ne planira zaposliti u industriji nakon što napusti politiku.

Socijaldemokrata Schroeder je nominiran za člana upravnog odbora Rosnefta, kompanije koja je pod sankcijama Zapada zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi, a njegova nominacija je izazvala negodovanje u Njemačkoj, najviše zbog strahova od mogućeg ruskog miješanja u izbore koji će biti održani 24. septembra, izvještava Reuters.

“Mislim da ovo što Schroeder radi nije uredu. Ja se ne planiram zaposliti u industriji kada više ne budem kancelarka, ali sada sam, prije svega, fokusirana na izbore i činjenicu da bih željela opet biti kancelarka”, dodala je Merkel, prenosi Fena.

Prijateljstvo s Putinom

Schroeder, koji ne krije svoje prijateljstvo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, branio je odluku da se pridruži Rosneftu i optužio protivnike za političko manevriranje, čiji je cilj ponovni izbor Angele Merkel.

Schroeder je prošle sedmice rekao da njegovo buduće zaposlenje u Rosneftu neće negativno utjecati na Socijaldemokratsku partiju Njemačke.

Izvor: Agencije