Jača ofanziva na ISIL na sirijsko-libanskoj granici

Snage sirijske vlade i borci Hezbollaha napreduju u ofanzivi na području pod kontrolom grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL) uz sirijsko-libansku granicu.

Grupa ISIL od 2014. kontrolira područje od približno 300 kvadratnih kilometara.

Hezbollah tvrdi da su od početka ofanzive jučer ujutro, zauzeli gotovo trećinu tog područja, odnosno 87 kvadratnih kilometara.

U drugoj ofanzivi, libanska vojska s druge strane granice napada isto područje pod kontrolom ISIL-a.

Vojni izvori navode da je 20 boraca ISIL-a poginulo, a više ih se predalo.

Procjenjuje se da se na libanskoj strani pogranične enklave nalazi 600 boraca te oružane grupe i članova njihovih porodica.

Sirija i Liban tvrde da ne koordiniraju vojne operacije.

Ofanziva do sloma ISIL-a

Reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab javilja da je libanska vojska u ranim jutarnjim satima izvršila artiljerijski napad na položaje ISIL-a.

„Vojska je zauzela dio teritorije koju je ISIL kontrolirao, a navodi se da će se ofanziva nastaviti do konačnog sloma ISIL-a na ovom području“, javlja Tyab.

„Kao što znamo, sirijska vojska i Hezbollah su također pokrenuli ofanzivu protiv ISIL-a na drugoj strani libansko-sirijske granice. Kako se navodi, ISIL je potisnut dublje u teritoriju koju borci te grupe kontroliraju, što ukazuje da su obje ofanzive u punom zamahu u nastojanju da poraze ISIL. Ipak, radi se o iskusnom protivniku koji je sposoban da izvede veće napade i očekuje se da će borbe potrajati više dana“. 

Izvor: Al Jazeera