Indija: Rohinje strahuju da će još jednom izgubiti dom

Kamp u kojem žive Rohinja muslimani ne pruža ni osnovne uvjete za život, kažu izbjegli iz Mijanmara (EPA)

Rohinja muslimani strahuju da bi mogli biti vraćeni u Mijanmar nakon što je ministar unutrašnjih poslova Indije Kiren Rijiju izjavio da je Vlada uputila nalog da se identificiraju i deportiraju ilegalni imigranti.

Amina Khatoon (24), koja živi u New Delhiju, drugi put se suočava s opasnošću da izgubi dom.

Supruga je izgubila 2012. godine u sukobima u Mijanmaru, nakon čega je odlučila pobjeći, prenosi Anadolija.

“Kada sam ovamo došla, bila sam trudna. Uspjela sam preživjeti. Ovdje nemam mnogo toga, ali umrijeti u Indiji, bolje je nego se vratiti kući”, rekla je Khatoon.

Ali Johar smješten je u kampu Okhla u New Delhiju. Sa petočlanom porodicom 2012. napustio je Mijanmar u nadi da će život nastaviti na boljem mjestu.

Težak život

Kamp u kojem živi ne pruža ni osnovne uvjete za život.

“Ovdje je veoma teško živjeti. Opet, u Indiji smo u boljoj situaciji. Lokalno stanovništvo nam pruža podršku”, rekao je Johar.

Nacionalna Komisija za ljudska prava saopćila je kako strahuju da bi nad izbjeglicama, ukoliko budu poslane u matične zemlje, moglo biti vršeno nasilje.

Predsjednik Evropskog vijeća Rohinja (ERC) Hla Kyaw kaže kako su tokom sedmice poslali pismo premijeru Indije, Narendri Modiju, u kojem su izrazili nadu da se ovo pitanje riješi na način dostojan čovjeku.

U pismu se navodi kako očekuju da bude zaustavljen plan o deportaciji. Pretpostavlja se da u Indiji živi gotovo 40.000 muslimana iz Arakana, a da ih je blizu 15.000 registrirano u Visokom komesarijatu Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Rohinja muslimani u Mijanmaru predstavljaju apatridnu manjinu, bez osnovnih prava. Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih naroda, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Ugnjetavanje Rohinja u Mianmaru, ranije Burmi, traje decenijama, a posljednji veliki val budističkih napada desio se prije četiri godine.

Također, u oktobru prošle godine došlo je do opsežnih akcija mijanmarske vojske, zbog čega je gotovo 90.000 muslimana Arakana bilo primorano napustiti svoje domove.

Izvor: Agencije