Doha: Saudijska televizija ‘terorizira’ putnike Qatar Airwaysa

Britanski stručnjak za avijaciju Alex Macheras nazvao je prilog 'šokantnim' (Al Arabiya / Screenshot)

Katar je uputio tužbu Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju (ICAO) zbog pokušaja da se, kako tvrdi, “teroriziraju” putnici koji lete avionima glavne aviokompanije te države.

U pismu poslanom agenciji Ujedinjenih naroda, sa sjedištem u Montrealu, Doha tvrdi da je grupa predvođena Saudijskom Arabijom, koja je nametnula blokadu Kataru, prekršila međunarodni zakon emitiranjem izvještaja u kojem se prikazuje obaranje putničkog aviona Qatar Airwaysa.

Prilog koji je emitirao saudijski televizijski kanal Al Arabiya, sa sjedištem u Dubaiju, “predstavlja jasno i ozbiljno kršenje međunarodnih sporazuma i konvencija, prije svega Konvencije iz Chicaga iz 1944, međunarodnog sporazuma o uslugama međunarodnog zračnog saobraćaja i međunarodnog zračnog zakona”, navodi se u pismu.

Katar je zatražio od ICAO-a da “podsjeti sve zemlje članice da su odgovorne za sigurnost zračnog saobraćaja u njihovim zemljama”.

Prilog Al Arabiyje, emitiran 9. augusta, tvrdi da međunarodni zakon dozvoljava zemljama da sruše svaki avion koji uđe u njihov zračni prostor, jer se može smatrati “neprijateljskim ciljem”.

U jednom dijelu priloga je prikazana animacija u kojoj se vidi kako je raketa ispaljena na avion Qatar Airwaysa.

Slijetanje pod prisilom

U prilogu se također spominje slijetanje aviona pod prisilom i slanje posade aviona na suđenje “zbog kršenja nacionalne sigurnosti”.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat 5. juna nametnuli su kopnenu, morsku i zračnu blokadu Kataru.

Svim avionima registriranim u Kataru je trenutno zabranjen prelet preko zračnog prostora zemalja koje su uvele blokadu, zbog čega su avioni morali ići dužim i skupljim zračnim rutama.

Restrikcije zračnog prostora su izazvale brojne probleme za 2,4 miliona stanovnika Katara, od čega je 90 posto stranaca.

Ova četvorka optužuje Katar da finansira “terorizam”, što je optužba koju Katar odbacuje kao “neutemeljenu”.

ICAO je ranije ovog mjeseca objavio da su Qatar Airwaysu odobreni pristupi novim rutama iznad međunarodnih voda Zaljeva, koje kontroliraju UAE i Bahrein.

U posljednjoj tužbi Katar je naveo da sporni prilog Al Arabiyje  emitiraju međunarodni mediji.

Prilog je također izazvao osude na društvenim mrežama, a avijacijski stručnjak Alex Macheras, sa sjedištem u Londonu, za prilog je rekao da je “šokantan”.

Izvor: Al Jazeera