Britanija pokušava spriječiti zloupotrebu iznajmljenih vozila

U napadu u Cambrilsu ubijena je jedna žena (EPA)

Velika Britanija istražuje načine za zaustavi “zlonamjerno korištenje iznajmljenih vozila”, uključujući i proučavanje šta mogu učiniti kompanije koje pružaju tu uslugu, objavilo je u nedjelju britansko Ministarstvo saobraćaja.

U Barceloni, napadač se kombijem zabio u masu ljudi na turističkoj ulici, ubivši 13 osoba, dok su se u napadu u obalnom katalonskom gradiću Cambrilsu petorica muškaraca zaletjela vozilom na pločnik, ubivši jednu ženu.

Ti napadi koristili su taktiku koja je već viđena u nekim napadima u Londonu, prenosi Hina.

Policija tvrdi da je zbog upotrebe iznajmljenih vozila takve napade vrlo teško spriječiti.

Borba protiv terorizma

“Teroristička prijetnja se mijenja i mi moramo na to odgovoriti. Zbog toga revidiramo našu protuterorističku strategiju i ovlasti i dajemo dodatna sredstva za borbu protiv terorizma”, objavio je glasnogovornik britanske vlade.

“Ministarstvo saobraćaja također sarađuje s policijom i industrijom iznajmljivanja vozila kako bismo vidjeli šta se može učiniti protiv zlonamjernog korištenja tih automobila. To uključuje i utvrđivanje šta te kompanije mogu učiniti prije nego što pojedinac unajmi vozilo”, dodao je.

Britanci su postavili barijere na brojnim mjestima poput mostova i gradskih centara kako bi pokušali spriječiti napade automobilom. U Britaniji su od marta izvedena četiri napada.

Tamošnje kompanije za iznajmljivanje vozila vrše nekoliko provjera prije odobrenja usluge, poput potvrđivanja ispravnosti vozačke dozvole, dodatne identifikacije i ispravne kreditne kartice.

Izvor: Agencije