Senat potvrdio izbor novog direktora FBI-a

Wray je obavljao funkciju visokog zvaničnika u Ministarstvu pravde u vrijeme predsjednika George W. Busha (EPA)
Wray je obavljao funkciju visokog zvaničnika u Ministarstvu pravde u vrijeme predsjednika George W. Busha (EPA)

Američki Senat potvrdio je izbor Christophera Wraya za novog šefa Federalnog istražnog biroa (FBI), gotovo tri mjeseca nakon što je predsjednik SAD-a Donald Tramp smijenio prethodnog direktora tog biroa Jamesa Comeya.

Za izbor Wraya (50) glasalo je 92 članova Senata, dok je pet bilo protiv, javio je Reuters.

On će biti na čelu FBI-a tokom federalne istrage o optužbama povodom veza između Trumpove predsjednički kampanje i Rusije, navodi Reuters.

Wray je obavljao funkciju visokog zvaničnika u Ministarstvu pravde u vrijeme predsjednika George W. Busha.

‘Nije bilo dogovora s Rusijom’

Trump ustraje na tome da u njegovoj predsjedničkoj kampanji nije bilo tajnih dogovora s Rusijom te da njegovo otpuštanje Comeya ne ometa pravdu.

Američki predsjednik optužio je ranije bivšeg šefa FBI-a Comeyja da je kukavica, jer je novinarima dao kompromitirajuće bilješke o njihovim privatnim susretima, koji otkrivaju da je američki predsjednik tražio od njega da odustane od istrage o ruskoj aferi.

Comey je tom prilikom izjavio da je predsjednik tražio da odustane od istrage o mogućim ruskim uplitanjima u vezi generala Michaela Flynna, njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Tokom tog saslušanja James Comey je priznao da je u maju putem prijatelja medijima dostavio bilješke o nekim privatnim razgovorima s Donaldom Trumpom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO