Video: Aktivisti krive Assadovu vojsku za napad hlorom

Izvor: YouTube/Jobar Medical

Medijski aktivisti u Jobaru su izvijestili da je nekoliko ljudi hospitalizirano nakon trovanja hlorom, tokom kampanje sirijske vlade da ponovno zauzme dijelove Damaska koje kontroliraju opozicijske snage.

Klinika koja se nalazi u tom distriktu je objavila videosnimak na kojem se vidi kako se pruža medicinska pomoć nekolicini muškaraca koji imaju problema sa disanjem.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji je izvijestila da su režimske snage gađale Jobar raketama i artiljerijskim projektilima kasno u petak i u ranim jutarnjim satima u subotu.

Agencija Storyful nije mogla nezavisno potvrditi da su muškarci prikazani na snimku žrtve trovanja hlorom.

Sirijski pobunjenici i aktivisti optužuju sirijsku vojsku da koristi međunarodnim konvencijama zabranjene bojne otrove u napadima na položaje oružanih grupa, ali i na civile.

Vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada takve tvrdnje negira, te opozicijske snage optužuje da oni koriste bojne otrove.

Američki predsjednik Donald Trump je u aprilu naredio napade krstarećim projektilima na zračnu bazu sirijske vojske nakon što je u napadu sarinom u pokrajini Idlib ubijeno više od 70 ljudi. Za taj napad su optužene snage Bashara al-Assada.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO