Finska policija: Terorista je izveo napad nožem

Dvoje ljudi je ubijeno u napadu (EPA)

Napad nožem u Finskoj u kojem su u petak ubijene dvije osobe tretira se kao teroristički, objavila je finska policija.

Policija je saopštila da je tokom noći uhapsila pet osoba u pretresu stana u Turkuu.

Policija je u petak uhapsila glavnog osumnjičenika naoružanog nožem, pogodivši ga hicem u nogu na trgu u centru Turkua, lučkog grada na jugozapadu Finske.

Napadač je smrtno ranio dvije osobe. Prve informacije su govorile o šestero ranjenih, ali je taj broj poslije promijenjen na osmero, među kojima je troje primljeno u bolnicu, gdje su na intenzivnoj njezi.

Glavni osumnjičenik je u bolnici. Policija ga još nije ispitala i nisu poznati motivi napada.

Mladić stranog porijekla

“Sada imamo šestero osumnjičenika u pritvoru, glavnog osumnjičenika i još petero”, rekao je za AFP Markus Laine iz Državnog ureda za istragu.

“Istražujemo ulogu drugih pet osoba, ali još nismo sigurni jesu li povezane s napadom. Ispitat ćemo ih, pa ćemo poslije moći reći više. No bili su u vezi s glavnim osumnjičenikom”, dodao je Laine.

Policija još nije potvrdila identitet osobe uhapšene u petak, ali su istražioci “prilično sigurni da znaju o kome je riječ”, rekao je Laine.

Vlasti opisuju osumnjičenika kao “mladića stranog porijekla”. Policija je objavila da sarađuje s finskom imigracijskom službom.

Državni ured za istagu objavio je u subotu na Twitteru da u okviru istrage “sarađuje s nadležnim međunarodnim službama”.

Finska policija, koja je u stanju pripravnosti, povećala je prisutnost na ulicama.

Finske sigurnosne službe (Supo) u junu su za jedan stepen povisile procjenu rizika od terorističkog napada, objavivši da su zabilježile aktivnost grupe Islamske Države Irak i Levant (ISIL) koja bi mogla biti uperena protiv Finske. 

Izvor: Agencije