Dvije ofanzive protiv ISIL-a na libansko-sirijskoj granici

Libanska vojska je povela ofanzivu protiv ISIL-a u gorskom području (EPA)

Libanska vojska je u subotu ujutro saopćila da počinje ofanzivu kako bi grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) potisnula s istoka zemlje, blizu sirijske granice, gdje se učvrstila prije nekoliko godina.

Hezbollah je istovremeno objavio da je u Siriji započeo zajedničku vojnu operaciju sa sirijskom vojskom protiv ISIL-a u džepu na sirijsko-libanskoj granici.

“U ime Libana, otetih libanskih vojnika i ratnih mučenika, proglašavam početak operacije Zora Jarouda”, rekao je vrhovni zapovjednik, general Joseph Aoun.

U ponedjeljak su se posljednji sirijski pobunjenici prisutni na tom gorskom području povukli prema Siriji na temelju ugovora s protivnicima iz libanskog šiitskog pokreta Hezbollah.

Ostali su još borci ISIL-a protiv kojih je libanska vojska povela ofanzivu, prenosi Hina.

Ofanziva Hezbollaha

Hezbollah, koji vojno podržava režim Bashara al-Assada u Siriji, prošli mjesec je počeo ofanzivu kako bi iz Jaroud Aarsala potisnuo grupe nekoć povezane s Al-Kaidom i sa sirijskim pobunjenicima.

Jaroud Aarsal je bio sklonište sirijskih pobunjenika protiv režima i prihvatilište za velik broj izbjeglica koji su bježali pred borbama u Siriji.

Nakon šest dana borbi uspostavljeno je primirje na temelju kojeg je u Siriju evakuiran prvi dio s gotovo 8.000 ljudi, uglavnom izbjeglica, ali i pripadnika oružanih grupa.

Po riječima vođe Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, ISIL kontrolira područje koje se procjenjuje na tristotinjak kvadratnih kilometara između Libana i Sirije, od kojeg je gotovo 140 kvadratnih kilometara u Libanu.

Libanska vojska objavila je kako se ne radi o operaciji u koordinaciji s akcijom sirijske vojske i Hezbollaha.

Izvor: Agencije