Charlottesville odlučuje o spomenicima Konfederacije

O spomenicima će se raspravljati na sjednici Skupštine (EPA)
O spomenicima će se raspravljati na sjednici Skupštine (EPA)

Gradonačelnik Charlottesvillea Mike Signer sazvao je specijalnu sjednicu Skupštine Virdžinije kako bi se razmotrila sudbina spomenika Konfederacije.

Gradonačelnik je, u saopćenju, naveo da bez obzira na to da li će spomenici ići u muzej, na groblje ili negdje drugdje, “jasno je da više ne mogu biti slavljeni na zajedničkim gradskim područjima, kao što je trgovački centar u Charlottesvilleu”, prenosi Reuters.

Među spomenicima o čijoj sudbini će se odlučivati je i spomenik posvećen vojniku Konfederacije, koji su demonstranti srušili dva dana nakon što je u Virdžiniji izbilo nasilje na protestu bijelih supremacista.

Rušenje spomenika

Protest u Durhamu, održan 15. augusta, bio je odgovor na skup zagovarača bijele nadmoći koji je prošle sedmice održan u Charlottesvilleu, a na kojem su izbili smrtonosni sukobi između prodesničarskih grupa i kontrademonstranata.

Spomenik konfederacijskim vojnicima u Durhamu podignut je 1924. godine i prikazuje vojnika sa puškom u ruci. Okupljeni su kazali kako se nadaju da će se slično desiti i u drugim gradovima SAD-a.

Bree Newsome, aktivistica koja je uhapšena 2015. godine jer je u Južnoj Karolini skinula zastavu Konfederacije, kazala je kako postoje zakoni koji brane uklanjanje ovih „simbola rasizma“.

Izvor: Agencije


Povezane

Prošlosedmični sukobi u američkom gradu Charlottesvilleu podigli su tenzije širom zemlje, a predsjednik Donald Trump je, tek nakon intenzivnog političkog pritiska, osudio bijele supremaciste zbog njihove uloge u nasilju u Virginiji. Tom prilikom tri osobe su poginule a 35 je povrijeđeno. Nekoliko dana poslije protest u Durhamu bio je odgovor na skup zagovarača bijele nadmoći, […]

Predsjednik SAD-a Donald Trump suočava se s novim kritikama nakon što je sinoć izjavio da bijeli supremacisti nisu jedini krivci za nasilje u Charlottesvilleu. Rekao je to samo dan nakon što je osudio neonacističke i desničarske skupine za nemire u kojima je jedna osoba izgubila život. Trump sada kaže kako su obje strane krive za […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO