Trumpov glavni strateg napušta Bijelu kuću

Glavni strateg američkog predsjednika, Steve Bannon, napušta svoju poziciju u Bijeloj kući, saopćila je glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders.

The New York Times je ranije javio, pozivajući se na jednu osobu blisku Bannonu, da je on 7. augusta dostavio svoju odluku o ostavci i da je to trebalo biti objelodanjeno ove sedmice, ali je odgođeno zbog nasilnih protesta u Virdžiniji proteklog vikenda, prenosi Reuters.

Međutim, iz Bijele kuće je saopćeno da su se novi šef Trumpovog kabineta John Kelly i Bannon složili da danas bude posljednji dan njegove službe i zahvalili mu se na saradnji.

„Njegovo ponašanje je bilo kontroverzno. Zastupao je tzv. ekonomski nacionalizam, bio je protiv globalizacije, bio je vrlo nekorektan prema američkim diplomatama, miješao se u nacionalnu sigurnost i imao problema s vodećim generalima. Ovo je veliki udarac po jednu politiku koju smo gledali u proteklih sedam mjeseci“, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Bannon je mjesecima bio u sukobu sa drugim savjetnicima i članovima predsjednikove porodice, javljaju američki mediji.

Trump je bio bijesan nakon što je Bannon dao intervju u kojem je kazao za American Prospect da “nema vojnog rješenja za Sjevernu Koreju”, iako je američki predsjednik ranije kazao da će dočekati bilo kakav napad “vatrom i bijesom”.

Bannon odlazi sedam mjeseci nakon što je predsjednik preuzeo dužnost i tri sedmice nakon što je penzionirani general John Kelly postao šef kabineta.

Apel aktivista

Nakon što američki predsjednik nije odmah osudio smrtonosno rasističko nasilje u Charlottesvilleu, aktivisti za ljudska prava zatražili su da Trump otpusti takozvane nacionaliste među svojim saradnicima, javlja New York Times.

U utorak, Trump nije želio reći da li će Bannon ostati na dužnosti, ali je kazao da on „nije rasista“ te da mu je prijatelj.

U aprilu, Trump je isključio Bannona iz Nacionalnog vijeća za sigurnost. Njegovo imenovanje na poziciju člana Vijeća našlo se na udaru kritika republikanskih i demokratskih zvaničnika. 

Bannon, snažan zagovornik populističkog pokreta Tea Party i bivši investicijski banker, preuzeo je desničarski portal Breitbart News prije tri godine. Njegove naslove neki su smatrali smatraju antisemitskim, seksističkim, islamofobičnim i homofobnim.

Kritičari optužuju Bannona za širenje rasizma, ksenofobije i seksizma tokom Trumpove kampanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije