Damask navodno otkrio američko i britansko hemijsko oružje u Siriji

Ujedinjene narode brinu izvještaji o toksičnom oružju (AP)

Izvještaje o oružju američke i britanske proizvodnje koje je pronađeno u napuštenim skladištima oružja pobunjenika u Siriji bi trebalo istražiti, izjavio je zamjenik glasnogovornika Ujedinjenih naroda Farhan Haq i dodao da Damask nije poslao informacije o tome UN-u, prenosi agencija Tass.

“Zabrinuti smo povodom izvještaja o toksičnom oružju. To su stvari koje bi trebalo istražiti”, rekao je Haq i dodao da za sada UN nema zvaničnih informacija o tome, prenosi Tanjug.

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Fejsal Mekdad izjavio je u Damasku da su hemijska oružja proizvedena u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama pronađena na teritorijama koje su prethodno kontrolirali pobunjenici, prenosi Tass.

Otrovni agensi

“Sva pronađena sredstva su bile ručne bombe i minobacačke granate opremljene agensima CS i CN. Hemijsku municiju je proizvela firma Federal Laboratories iz SAD-a, a agense britanski Cherming Defence UK i američki NonLethal Technologies”, naveo je Mekdad na konferenciji za novinare u Damasku, na kojoj su prikazane i fotografije, prenosi Tass.

Mekdad je dodao da je, prema članu pet Konvencije o zabrani hemijskog oružja, primjena otrovnih supstanci dozvoljena jedino u slučaju smirivanja nereda, a korištenje u vojne svrhe je zabranjeno.

Izvor iz UN-a rekao je za Tass da će predstavnici tog tijela posjetiti Siriju sljedeće sedmice da istraže oružja nađena u napuštenim skladištima oružja pobunjenika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO