Zvaničnici traže uklanjanje konfederacijskih spomenika

Skup zagovornika bjelačke nadmoći koji su protestirali protiv planova da se ukloni spomenik komandantu Konfederacijske vojske u Američkom građanskom ratu izazvao je u subotu sukobe (AP)

Nezastrašeni nasiljem zbog planiranog uklanjanja konfederacijskog spomenika u Charlottesvilleu u Virginiji, državni i gradski čelnici u drugim južnim američkim saveznim državama poručili su ove sedmice kako će ubrzati uklanjanje takvih spomenika s javnih površina.

Guverner Marylanda Larry Hogan pridružio se u utorak sve većem broju zvaničnika koji planiraju ukloniti takve spomenike, u trenutku kada se ponovo rasplamsala nacionalna rasprava o tome jesu li spomenici Konfederaciji simboli mržnje ili historijskog nasljeđa.

Hogan, republikanac, pozvao je na uklanjanje kipa sudije Vrhovnog suda Rogera B. Taneyja koji je 1857. donio presudu u slučaju Dred Scott, a kojom je potvrđeno robovlasništvo. Kip stoji ispred zgrade Parlamenta u Annapolisu.

„Premda se ne možemo skrivati pred našom historijom, niti bi trebali, došlo je vrijeme da se jasno razlikuje našu prošlost i glorificiranje najmračnijih poglavlja u njoj“, poručio je u saopćenju.

Skup zagovornika bjelačke nadmoći koji su protestirali protiv planova da se ukloni spomenik generalu Robertu E. Leeu, komandantu Konfederacijske vojske u Američkom građanskom ratu, izazvao je u subotu sukobe s protivrasističkim demonstrantima u Charlottesvilleu.

Prerastao je u nasilje kada se automobil zabio u mnoštvo protivdemonstranata, usmrtivši jednu ženu i povrijedivši 19 ljudi.

Od tada su gradonačelnici Baltimorea i Lexingtona u Kentuckyju kazali kako će i oni ukloniti konfederacijske spomenike, a to su najavili i zvaničnici u Dallasu, Memphisu u Tennesseeu i Jacksonvilleu na Floridi.

Neki su ljudi uzeli stvari u svoje ruke. Aktivisti su u ponedjeljak srušili s postolja bronzani kip ispred sudnice u Durhamu u Sjevernoj Karolini.

Od 2015. na američkom je jugu uklonjeno ili preimenovano najmanje šezdeset simbola Konfederacije, navode aktivisti za građanska prava Southern Poverty Law Centre.

No, to je dalo povoda za nezadovoljstvo bijelim nacionalistima i drugim krajnje desnim grupama.

Guverner Kentuckyja Matt Bevin, republikanac, ne slaže se sa uklanjanjem konfederacijskih spomenika.

„Apsolutno se ne slažem s tim čišćenjem historije“, rekao je za radio WVHU u utorak.

Izvor: Agencije