Trump dozvolio istragu o kineskoj krađi autorskih prava

Donald Trump
Donald Trump je ovu istragu nazvao 'jednim velikim potezom' (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao je u ponedjeljak predsjednički memorandum kojim je autorizirao istragu o navodnoj kineskoj krađi američkog intelektualnog vlasništva, nazvavši to “jednim velikim potezom”.

Na temelju naredbe, američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer treba ustanoviti da li treba istražiti kinesku trgovinsku praksu koja tjera američke kompanije koje posluju u Kini da odaju intelektualno vlasništvo, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Veleposlaniče Lighthizer, imate ovlasti da razmotrite sve opcije”, rekao je Trump prije nego što je potpisao memorandum.

“Ovo je tek početak”, dodao je on.

SAD za strože kazne 

Početkom kolovoza Wall Street Journal je pisao kako Sjedinjene Američke Države planiraju uvesti trgovinske mjere protiv Kine kako bi natjerale Peking na strogo kažnjavanje krađe intelektualnog vlasništva.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa planira se pozvati na rijetko korištenu zakonsku klauzulu koja Americi omogućava da istraži da li kineski propisi o intelektualnom vlasništvu doprinose nefer trgovinskoj praksi, naveo je list pozivajući se na izjave osoba upoznatih s ovim pitanjem, prenio je AFP.

Washington želi da Peking uvede strožije kazne za krađu intelektualnog vlasništva i da ublaži namete američkim tvrtkama koje se nadaju ulasku i stjecanju udjela na kineskom tržištu napredne tehnologije, naveo je Wall Street Journal.

Izvor: Agencije