Mogherini: Hitno riješiti korejsku krizu mirnim putem

Pjongjang je zaprijetio raketnim napadom na Guam, američku teritoriju na Pacifiku (EPA)
Pjongjang je zaprijetio raketnim napadom na Guam, američku teritoriju na Pacifiku (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je na hitno rješavanje krize na Korejskom poluotoku mirnim, a nikako vojnim putem.

“Postoji hitna potreba za deeskalacijom napetosti na Korejskom poluotoku. To je prioritet Evropske unije i međunarodne zajednice. Zato pozivam Demokratsku narodnu Republiku Koreju (DPRK) da se uzdrži od dodatnih provokativnih akcija koje samo mogu stvoriti regionalne i globalne napetosti”, navodi se u izjavi Mogherini povodom porasta tenzija između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Tanjug.

U, kako je dodala, tako kritičnom trenutku EU podržava diplomatsku saradnju sa partnerima u cilju deeskalacije situacije i postizanja potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka putem miroljubivih, nevojnih sredstava, prenosi AFP.

Put do trajnog mira

“To je jedini put koji vodi do trajnog mira”, izjavila je ona i dodala da je Evropska unija spremna da podrži proces u cilju stvaranja kredibilnog i smislenog dijaloga s DPRK i međunarodnom zajednicom, uz vodstvo Republike Koreje.

Retorika na relaciji SAD-Sjeverna Koreja je ovih dana zaoštrena, pri čemu je američki predsjednik Donald Trump upozorio da je SAD spreman na vojnu akciju “ako Sjeverna Koreja postupi nerazumno”, a Pjongjang zaprijetio raketnim napadom na Guam, američku teritoriju na Pacifiku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO