Kim obustavio planove za napad na Guam

Kim je rekao da vojska treba u svakom trenutku da bude spremna, ukoliko on donese odluku da se djeluje (EPA)
Kim je rekao da vojska treba u svakom trenutku da bude spremna, ukoliko on donese odluku da se djeluje (EPA)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un primio je izvještaj sjevernokorejske vojske o njenim planovima da napadnu područje u blizini Guama i rekao da će posmatrati djelovanje Sjedinjenih Američkih Država neko vrijeme prije nego što donese odluku, javila je sjevernokorejska zvanična novinska agencija KCNA.

“Sjedinjene Američke Države, koje su prve donijele brojnu stratešku nuklearnu opremu blizu nas, treba da prvo da donesu ispravnu odluku i pokažu djelima ukoliko žele da smanje tenzije na Korejskom poluotoku i spriječe opasan vojni sukob”, navela je KCNA izjavu Kim Jong-una, prenio je Reuters.

Kim je rekao da vojska treba u svakom trenutku biti spremna, ukoliko on donese odluku da se djeluje, navedeno je u izvještaju sjevernokorejske zvanične novinske agencije, prenosi Tanjug.

U međuvremenu, oglasio se i predsjednik Južne Koreje porukom da SAD ne može izvoditi nikakve vojne operacije na Korejskom poluotoku bez pristanka njegove vlade. 

Otvoreni rat

Američki ministar odbrane Jim Mattis rekao je u ponedjeljak da bi situacija mogla prerasti u rat ako bi Sjeverna Koreja ispalila projektil na SAD.

“Ako ispale na Sjedinjene Američke Države to bi moglo vrlo brzo prerasti u rat”, rekao je Mattis novinarima, prenosi Hina.

Mattis je rekao da bi Sjedinjene Američke Države znale putanju sjevernokorejskog projektila “za nekoliko trenutaka” i ako bi se procijenilo da projektil pogađa Guam “mi ćemo ga uništiti”.

Sjedinjene Američke Države nisu zainteresirane za promjenu režima u Pjongjangu ili brzo ponovno ujedinjenje dvije Koreje, poručila su dvojica visokih američkih zvaničnika.

Interes SAD-a

Šef Pentagona Mattis i državni sekretar Rex Tillerson u zajedničkom članku u Wall Street Journalu, istakli su da SAD preferira diplomatsko rješenje nuklearne krize, naročito uz pomoć Kine, ali da ne isključuju ni vojne opcije.

“SAD nije zainteresiran za promjenu režima ili brzo ujedinjenje dvije Koreje”, napisala su dvojica američkih zvaničnika.

Oni su pozvali Kinu, koja je glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje i njen saveznik, da utječe na Pjongjang i pozove tamošnji režim da skrene sa opasnog puta.

Japanski premijer je izjavio da se složio s američkim predsjednikom kako je zaustavljanje lansiranja sjevernokorejskih raketa prioritet, a japanski šef odbrane i ministar vanjskih poslova sastat će se u četvrtak sa svojim američkim kolegama kako bi potvrdili predanost Washingtona u odbrani Japana, uključujući korištenje nuklearnog zastrašivanja, budući da se pojačavaju sjevernokorejske prijetnje.

Premijer Shinzo Abe rekao je da se složio s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom za vrijeme telefonskog razgovora u utorak kako je glavni prioritet učiniti sve što se može kako bi se zaustavila Sjeverna Koreja u namjeri da ispali rakete.

Također je pohvalio Trumpovo opredjeljenje da će SAD stati uz svoje saveznike u regiji u borbi protiv sjevernokorejskih prijetnji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO