Iračka vojska priprema kopnenu ofanzivu na Tal Afar

ISIL je osvojio Tal Afar u junu 2014. godine (EPA)

Iračke snage izvode zračne napade na Tal Afar, grad zapadno od Mosula koji drži grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), pripremajući se za kopneni napad, rekao je u utorak glasnogovornik iračke vojske.

Samoproglašeni halifat ISIL-a de facto se raspao prošlog mjeseca kada je pao Mosul, njihovo uporište na sjeveru Iraka, nakon devetomjesečne vojne akcije iračkih snaga i SAD-a.

Dijelovi Iraka i Sirije ipak su i dalje pod kontrolom ISIL-a, posebno duž granice, podsjeća Hina.

Iračke vlasti kazale su da će Tal Afar, 80 kilometara udaljen od Mosula, biti njihova iduća meta.

Dom Turkmena

U gradu je prije živjelo približno 200.000 ljudi, većinom Turkmena. ISIL ga je osvojio u junu 2014. Riječ je o šiitskoj enklavi u većinski sunitskoj pokrajini Ninivi čiji je centar Mosul.

“Pripreme su u toku, napadima ih se želi izmoriti i zaokupiti, ciljajući njihove komandne i kontrolne centre, skladišta… ti napadi traju već neko vrijeme”, rekao je glasnogovornik, dodajući da se čeka premijerova zapovijed za kopneni napad.

Tal Afar našao se u centru šire regionalne borbe za utjecaj. Turska, koja ističe srodnost s tamošnjim uglavnom turkmenskim stanovništvom, protivi se da se s iračkim snagama bore i šiitske paravojne grupe jer neke od njih podržava Iran.

U gradu se nalazi između 1.500 i 2.000 boraca ISIL-a, procjenjuje iračka vojska.

Glasnogovornik američke koalicije rekao je da je koalicija izvela više od 50 zračnih napada na taj grad.

ISIL osim Tal Afara u Iraku drži još Hawiju u pokrajini Kirkuk, 300 kilometara sjeverno od Bagdada. Boraca te grupe ima i u zapadnoj pokrajini Al Anbar, u regiji Al-Qaim na granici sa Sirijom.

Izvor: Agencije