Dvojica Holanđana pred sudom zbog zatrovanih jaja

Milioni kokošijih jaja povučeni su sa polica evropskih supermarketa (EPA)

Dvojica Holanđana pojavila su se danas prvi put pred sudom zbog skandala sa zatrovanim jajima koja su se prodavala širom Evrope.

Dvojica muškaraca, koje su holandski mediji identifikovali kao Martina van de B. (31) i Mathiasa I. (24), pojavili su se na zatvorenom saslušanju pred sudijom u holandskom gradu Zwolle, prenosi AFP.

“Sudija je saopćio da ima dovoljno dokaza da oni ostanu u pritvoru. Državno tužilaštvo sumnja da su dvojica menadžera kompanije za dezinfekciju koristili fipronil na živinarskim farmama u Holandiji”, navodi se u saopćenju suda.

Ugrozili javno zdravlje

Njih dvojica se terete da su ugrozili javno zdravlje koristivši štetne supstance. Osumnjičeni direktori holandske kompanije Chickenfriend uhapšeni su prošlog četvrtka, u okviru istrage o nelegalnom korištenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji.

Ta holandska kompanija je u centru skandala sa jajima zagađenim  fipronilom, prenosi Reuters.

Milioni kokošijih jaja su povučeni sa polica evropskih supermarketa zbog straha da su kontaminirana fipronilom, koji je popularan insekticid za tretiranje kućnih ljubimaca na buhe i krpelje, ali je zabranjen za upotrebu u prehrambenom lancu.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umjereno toksičnim i kaže da samo velike doze tog preparata mogu izazvati oštećenja organa.

Izvor: Agencije