Charlottesville: Pritvoren osumnjičeni za ubistvo

Dvadesetogodišnji James Fields, osumnjičen za ubistvo demonstrantkinje u američkom gradu Charlottesvilleu, pojavio se pred sudom.

Sudija je odbio kauciju za njegovo puštanje na slobodu, te zakazao početak procesa za 25. august.

Fields se tereti da je tokom protesta automobilom uletio među okupljene građane koji su demonstrirali protiv bijelih supremacista, pokreta za dominaciju bijele rase.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javlja kako je Fields psihički labilna osoba te da je veličao Adolfa Hitlera. 

“To je jedan mladić koji je zadojen nacističkom idejom, a tokom predsjedničke kampanje bio je vatreni pristaša tadašnjeg kandidata Republikanske stranke Donalda Trumpa”, javlja Puljić.

Istovremeno, demonstranti su se okupili ispred Trumpovog tornja sa zahtjevom da američki predsjednik podnese ostavku, jer nakon napada u Virdžiniji nije konkretno osudio pokret koji se zalaže za nadmoć bijelaca.

Ostavka u Trumpovom vijeću 

Ranije je generalni direktor farmaceutske kompanije Merck & Co Inc, Ken Frazier, podnio ostavku u Američkom Vijeću za proizvodnju koje je formirao Donald Trump, navodeći kao razlog izostanak reakcije američkog predsjednika na nasilje u Charlottesvilleu.

Frazier je naveo da ovim činom pokazuje “odgovornost da zauzme stav protiv netolerancije i ekstremizma”.

Merck & Co Inc je treća po veličini farmaceutska kompanija u SAD-u.

Ubrzo se ovim povodom oglasio i američki predsjednik, koji je putem Twittera uputio Frazieru poruku da će sada “imati više vremena da smanji cijene lijekova” kojima “dere” kupce.

‘Odbaciti mržnju

Frazier je naveo da lideri zemalja moraju “poštovati naše osnovne vrijednosti tako što će jasno odbaciti izraze mržnje, netrpeljivosti i nadmoći neke grupe”.

AP napominje da se Trump našao na udaru kritika što nije direktno osudio bijele supremaciste koji su se okupili na protestu u Charlottesvilleu.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Herbert McMaster izjavio je da nasilje koje je izbilo na skupu u Charlottesvilleu u Virdžiniji “potpada pod definiciju terorizma i da je možda motivirano mržnjom i rasizmom”.

Dvojica policajaca su poginula kad se njihov helikopter srušio, a u nemirima je povrijeđeno 19 ljudi.

Ministar pravosuđa Jeff Sessions je rekao da su “nasilje i ubistvo tokom napada u Charlottesvilleu udar na srž američkog zakona i pravosuđa”.

“Kada se takve akcije dogode kao rezultat rasne netrpeljivosti i mržnje, one predstavljaju izdaju naših suštinskih vrijednosti i ne mogu se tolerirati”, istakao je on.

Novi protest bijelih supremacista, održan je u nedjelju u još jednom američkom gradu i to dan nakon nasilja u Virdžiniji.

Organizirani su i kontraprotesti, ali je policija blokirala približavanje te grupe demonstrantima u Seattleu. Veliki broj naoružanih policajaca bio je zadužen za sprečavanje sukoba. 

Ranije je nekoliko čelnih ljudi iz najvećih američkih kompanija podnijelo ostavku iz više savjetodavnih tijela američkog predsjednika iz protesta prema njegovoj politici.

Generalni direktor Tesla Inca, Elon Musk i kompanije Walt Disney, Robert Iger povukli su se u junu iz Trumpovog Foruma za strategiju i politiku, nakon što je saopćio da povlači SAD iz Pariskog sporazuma o klimi.

Izvor: Al Jazeera i agencije