Stotine požara u Portugalu, traži se pomoć EU-a

Postoji bojazan da bi mnogi od jučer lokaliziranih požara mogli danas ponovo buknuti, pod utjecajem popodnevnih jakih vjetrova i visokih temperatura (EPA)

Više od 3.000 vatrogasaca bori se i danas sa šumskim požarima širom Portugala, a ta pirinejska država je zatražila i pomoć od Evropske unije u savladavanju vatrene stihije koje prijeti da se proširi obzirom na visoke temperature koje su meteorolozi najavili za predstojeće dane.

Služba za vanredne situacije Portugala saopćila je kako je jučer izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu ove godine, dok ih je 6.500 vatrogasaca pokušavalo staviti pod kontrolu, prenosi danas agencija Reuters.

Postoji bojazan da bi mnogi od jučer lokaliziranih požara mogli danas ponovo buknuti, pod utjecajem popodnevnih jakih vjetrova i visokih temperatura.

Izuzetno suho i toplo vrijeme dovelo je do sada najgorih požara u Portugalu početkom ljeta, pri čemu je 64 osoba smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih sedmica s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi Reuters.

Vanredno stanje

Portugalska ministrica unutrašnjih poslova Constanca Urbano de Sousa rekla je kako je kasno sinoć upućen poziv EU-u zbog zabrinutosti da bi visoke temperature i jaki vjetrovi narednih dana mogli povećati broj požara.

Prema njenim riječima, Portugal je od Unije zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara.

Centralna portugalska oblast Coimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje općine u toj regiji.

Prema podacima EU-a, više od 140.000 hektara šume izgorjelo je ovog ljeta u Portugalu, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosječnom štetom od požara u proteklih deset godina.

Izvor: Agencije