Sjeverna Koreja: Javilo se 3,5 miliona dobrovoljaca za vojsku

Prema navodima medija, radnici i članovi partije su se dobrovoljno prijavili
Prema navodima medija, radnici i članovi partije su se dobrovoljno prijavili

Sjeverna Koreja je danas saopćila da se gotovo 3,5 miliona radnika, članova partije i rezervista dobrovoljno javilo da se priključi vojsci u borbi protiv SAD-a i otporu protiv novih sankcija UN-a.

Zvanični sjevernokorejski list Rodong Sinmun naveo je da su se dobrovoljci javili nakon što je zvanična novinska agencija KCNA u ponedjeljak objavila saopćenje kojim se osuđuju nove sankcije UN-a kao odgovor na raketne probe Pjongjanga, prenosi Reuters.

Poziv SAD-u za suzdržavanje

Dok jačaju tenzije između Washingtona i Pjongjanga, kineski predsednik Xi Jinping pozvao je danas predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da izbjegava “riječi i djela” koja bi pogoršala već napetu situaciju na Korejskom poluotoku, javila je kineska državna televizija.

Xi je, u telefonskom razgovoru sa Trumpom, istakao da “Kina i SAD imaju zajednički interes u realizaciji denuklearizacije Korejskog poluotoka i održavanju mira i stabilnost na tom području”, prenosi AFP, pozivajući se na kinesku televiziju C CTV.

Izvor: Agencije


Povezane

Tenzije na Dalekom istoku ne popuštaju. Zaoštravanje retorike na relaciji Washington – Pjongjang izazvalo je reakcije širom svijeta. A Donald Trump ima novi tweet za sjevernokorejskog lidera. 

Američki predsjednik Donald Trump dodatno je pojačao retoriku protiv Sjeverne Koreje. Upozorio je Pjongjang da će ih, ispale li rakete prema američkom teritoriju Guamu, kako su najavili, zadesiti nešto što svijet dosad nije vidio. Prethodno je upozorio da bi na sjevernokorejske prijetnje mogao odgovoriti “vatrom i bijesom”.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO