UN: ISIL finansira napade uprkos slabim prihodima

ISIL preuzima odgovornost za napade izvedene širom svijeta (EPA)

Stručnjaci Ujedinjenih naroda poručili su da, uprkos vojnom pritisku i slabim prihodima, pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i dalje su u mogućnosti da šalju fondove pristalicama i da motiviraju oružane napade širom Evrope i svijeta.

Stručnjaci koji nadziru provođenje sankcija oružanim grupama kažu  Al-Kaida i dalje opstaje.

“Takmičenje” između ISIL-a i Al Kaide se nastavlja, ali njihovo promjenljivo savezništvo i kooperacije na taktičkom nivou u nekoliko regija dozvoljavaju njihovim borcima da se kreću među suprotstavljenim jedinicama, navedeno je u izvještaju.

Tri grupe povratnika

Oružana prijetnja nastavlja rasti na jugoistoku Azije, gdje ISIL želi uspostaviti uporište, a opsada grada Marawi na jugu Filipina demonstrira koliko je ta prijetnja ozbiljna, istaknuto je u izvještaju.

Prema navodima eksperata, borci koji se vraćaju kući generalno se mogu svrstati u tri kategorije: oni koji su razočarani grupom ISIL i “terorizmom kao ideologijom”, koji potencijalno mogu biti deradikalizirani i reintegrirani u društvo. Mnogo manja grupa visokorizičnih pojedinaca vraća se kući s ciljem provođenja “terorističkih napada” Treća grupa su pojedinci koji su smanjili veze sa ISIL-om, ali “ostaju radikalizirani i spremni su da se pridruže drugoj terorističkoj grupi ukoliko se pruži prilika”.

Izvor: Agencije