Izraelski general: Odluka o zatvaranju Al Jazeere nerazumna

Gefen kaže da je odluka o zatvaranju ureda Al Jazeere kontraproduktivna (Al Jazeera)

Hannan Gefen, kolumnista izraelskog vojnog naučnog časopisa Israel Defense, kaže kako je teško razumjeti logiku koja se krije iza odluke izraelske vlade da zatvori ured Al Jazeere u Izraelu, jer ona sa sobom nosi veću štetu nego korist za izraelske interese.

Prema njegovim riječima, ovakav potez je sličan odluci da se postave detektori metala na ulaz u džamiju Al-Aqsa. 

Gefen, inače bivši general u izraelskoj obavještajnoj službi, dodaje da je grozničava trka premijera Benjamina Netanyahua i ministra komunikacija Ayooba Karae da zatvore Al Jazeerin ured došla bez bilo kakvih priprema i koordinacije. Štaviše, iznenadila je sve izraelske krugove, kao što su policija, glavna izraelska sigurnosna služba Shin Bet te vladin ured za medije, zbog čega je veoma teško razumjeti ovu odluku.

Gefen, koji je u proteklim decenijama nadzirao gonjenje oružanih palestinskih frakcija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, pojašnjava kako na palestinskoj teritoriji i u Izraelu postoje dosta ekstremniji arapski mediji koji imaju veći utjecaj na mase. Prema tome, to potvrđuje da pokušaji zatvaranja Al Jazeere predstavljaju stratešku štetu i narušavaju snagu Izraela, što je prevazilazi korist koja se postiže ovakvim potezom.

“Nakon zatvaranja Al Jazeere, Palestinci će se pripremiti za ulazak u novi sukob s Izraelom poslije pobjede u bici za uklanjanje detektora metala. Ovaj novi sukob bi se vodio pod parolom borbe za slobodu kanala Al Jazeera”, zaključuje on.

‘Sofisticirano oružje’

No Ariel Bolstein, kolumnista izraelskog lista Israel Hayom  bliskog Netanyahuu, smatra da je Al Jazeera oružje u vrijeme kada se mediji smatraju sofisticiranim i izuzetno moćnim sredstvom borbe, jačim od bilo kojeg ratnog broda ili tenka. “Stoga je neshvatljivo da Izrael dozvoli rad kanalu Al Jazeera koji je u službi država koje nastoje iskorijeniti ili naštetiti jevrejskoj državi”, kazao je on.   

Bolstein, jevrejski advokat, doseljenik iz Rusije i jedna od najistaknutijih ličnosti u stranci Likud, dodaje da Al Jazeera pokušava sakriti svoje poruke pod velom naizgled zapadnog profesionalizma, ali da svojim sadržajem otvoreno podstiče na nasilje protiv Izraela.   

Upozorio je da će antiizraelski aktivisti, naročito na Zapadu, bez sumnje pokušati predstaviti “našu borbu protiv Al Jazeere kao kršenje slobode govora”. Izjavio je kako većina arapskih država shvata da su izraelski potezi protiv Al Jazeere opravdani i odgovarajući, te da nije slučajnost to što nijedna od tih država nije stala u zaštitu ovog kanala. 

Izvor: Al Jazeera