Video: Hapšenje opozicionih čelnika u Venecueli

Izvor: [Vanessa Ledezma Camero/Facebook]

Policija u Venecueli uhapsila je dvojicu čelnika opozicije, a članovi porodica kažu da su oni odvedeni iz svojih domova, gdje su bili u kućnom pritvoru.

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju trenutak hapšenja, za šta porodice optužuju venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura.

“Jedina informacija koju zasad imamo jeste ona od članova porodica čelnika opozicije, koje su pripadnici obavještajne službe Venecuele odveli iza ponoći po lokalnom vremenu. Članovi porodice Leopolda Lopeza na internet su postavili snimke njegovog odvođenja. On je prije samo dvije sedmice pušten iz zatvora u kućni pritvor. Riječ je o jednom od glavnih opozicionih čelnika. Drugi uhapšeni čovjek je Antonio Ledezme, gradonačelnik Karakasa. Ne znamo gdje su ih odveli. Neki mediji javljaju da su ih vratili u zatvor, ali još nemamo potvrdu te informacije“, izvijestio je Al Jazeerin reporter John Holman.

SAD Madura nazvao diktatorom

U međuvremenu, predsjednik Maduro odbacio je kao neosnovane sankcije koje su mu nametnule američke vlasti.

Uslijedile su nakon izbora za zakonodavno tijelo koje bi trebalo sastaviti novi ustav. Američka administracija je venecuelanskog predsjednika Madura nazvala diktatorom i donijela odluku o zamrzavanju njegove imovine u SAD-u.

Na izborima u Venecueli glasalo se za Ustavotvornu skupštinu koja će nadjačati Nacionalnu skupštinu pod kontrolom opozicije. Izbori su izazvali protivljenje međunarodne zajednice, a SAD predvodi grupu zemalja koje odbijaju priznati izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije