SAD proglasio Madura diktatorom

Sjedinjene Američke Države su danas označile predsjednika Venecuele Nicolasa Madura kao diktatora koji predstavlja opasnost po demokratiju Venecuele i uvele sankcije kojima se zamrzava bilo koja njegova imovina koju bi mogao imati u SAD-u, prenose agencije.

“Nedjeljni nelegitimni izbori potvrdili su da je Maduro diktator koji zanemaruje volju naroda Venecuele. Sankcionisanjem Madura, SAD objašnjava naše protivljenje politikama njegovog režima i našu podršku narodu Venecuele koji želi da se vrati potpuna i prosperitetna demokratija”, saopćio je američki ministar finansija Steven Mnuchin, prenosi AFP.

Kako se navodi, jedna od mjera su zamrzavanje imovine Madura u SAD-u, kao i zabrana predstavnicima SAD-a da pregovaraju sa njim.

Kršenja prava građana

“Pod Madurom, Vlada Venecuele namerno i ponovo krši prava građana korištenjem sile, represije i kriminalizacijom demonstracija. Pod njegovom upravom, režimske sigurnosne snage sistemski potiskuju i kriminalizuju opozicione stranke kroz arbitražni pritvor, vojno gonjenje civila i preteranu upotrebu sile protiv demonstranata”, navodi se u saopćenju.

Na izborima u Venecueli glasalo se za Ustavotvornu skupštinu koja će nadjačati Nacionalnu skupštinu pod kontrolom opozicije, izazvali su protivljenje međunarodne zajednice, a SAD predvodi grupu zemalja koje odbijaju priznati izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije