SAD proglasio Madura diktatorom

Sjedinjene Američke Države su danas označile predsjednika Venecuele Nicolasa Madura kao diktatora koji predstavlja opasnost po demokratiju Venecuele i uvele sankcije kojima se zamrzava bilo koja njegova imovina koju bi mogao imati u SAD-u, prenose agencije.

“Nedjeljni nelegitimni izbori potvrdili su da je Maduro diktator koji zanemaruje volju naroda Venecuele. Sankcionisanjem Madura, SAD objašnjava naše protivljenje politikama njegovog režima i našu podršku narodu Venecuele koji želi da se vrati potpuna i prosperitetna demokratija”, saopćio je američki ministar finansija Steven Mnuchin, prenosi AFP.

Kako se navodi, jedna od mjera su zamrzavanje imovine Madura u SAD-u, kao i zabrana predstavnicima SAD-a da pregovaraju sa njim.

Kršenja prava građana

“Pod Madurom, Vlada Venecuele namerno i ponovo krši prava građana korištenjem sile, represije i kriminalizacijom demonstracija. Pod njegovom upravom, režimske sigurnosne snage sistemski potiskuju i kriminalizuju opozicione stranke kroz arbitražni pritvor, vojno gonjenje civila i preteranu upotrebu sile protiv demonstranata”, navodi se u saopćenju.

Na izborima u Venecueli glasalo se za Ustavotvornu skupštinu koja će nadjačati Nacionalnu skupštinu pod kontrolom opozicije, izazvali su protivljenje međunarodne zajednice, a SAD predvodi grupu zemalja koje odbijaju priznati izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nezvanični referendum u Venecueli obilježilo je nasilje u kojem je jedna osoba izgubila život kada su pripadnici bande zapucali na grupu glasača. Opozicione stranke organizovale su referendum na kojem su građani pitani da li žele da Vlada promijeni Ustav bez konsultovanja s njima, za šta predsjednik Nicolas Maduro tvrdi da je jedini način da se […]

Published On 17 Jul 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO