Kineski predsjednik: Nikad nećemo dati ni komad svoje zemlje

Xi je u govoru istakao izuzetno visoku lojalnost kineske vojske vladajućoj Komunističkoj partiji (EPA)
Xi je u govoru istakao izuzetno visoku lojalnost kineske vojske vladajućoj Komunističkoj partiji (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je, u govoru povodom obilježavanja 90-godišnjice osnivanja Narodne oslobodilačke vojske, da Kina nikada neće dozvoliti da izgubi “ni komad” svoje teritorije.

On je tu poruku uputio u trenutku kada Kina ima više teritorijalnih sporova sa svojim susjedima, navodi AP.

“Kineski narod čuva mir i apsolutno ne učestvujemo u invaziji i ekspanziji. Međutim, imamo dovoljno samopouzdanja da savladamo svaki oblik invazije”, rekao je Xi vladinim zvaničnicima i sadašnjim i bivšim pripadnicima vojske, u govoru koji je trajao skoro sat vremena.

Predsjednik Kine je istakao da njegova zemlja neće dozvoliti da “bilo koja osoba, organizacija, politička partija – u bilo kom trenutku i u bilo kom obliku – odvoje bilo koji dio kineske teritorije od Kine”.

Vojska – čuvar režima

“Niko ne bi trebalo da očekuje od nas da progutamo gorku štetu po naš suverenitet, sigurnost i razvojne interese”, naglasio je, ne precizirajući na koji tačno sukob ili spor misli.

Kina je u višesedmičnom pograničnom sporu sa indijskim snagama u blizini sporne granice dvije zemlje visoko u Himalajima, ali je i u sporu sa Japanom zbog otoka u Istočnom kineskom moru, kao i sa još pet zemalja zbog polaganja prava na teritoriju u strateški značajnom Južnom kineskom moru.

Xi je u govoru istakao izuzetno visoku lojalnost kineske vojske vladajućoj Komunističkoj partiji i njenu ključnu ulogu kao čuvara režima kroz krize.

Jučer je, povodom godišnjice osnivanja vojske, održana parada na obodu pustinje Gobi tokom koje je Xi poručio da je vojska “snaga i sugrnost” kineskog suvereniteta i nacionalnih interesa.

Kineska Narodna oslobodilačka vojska je ključna podrška vladajućoj Komunističkoj partiji od 1927. godine i najveća je stalna vojska u svijetu, sa 2,3 miliona pripadnika, navodi američka agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Velikom paradom, Kina obilježava 90 godina od osnivanja Narodne oslobodilačke armije. Predsednik Xi Jinping izvršio je smotru vojske u najvećoj kineskoj kasarni. Dva miliona ljudi služi u najvećoj vojsci svijeta. Iz Chongqinga u kineskom autonomnom regionu Unutrašnja Mongolija javlja se Rob McBride.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO