Jerusalem: Sahrana umjesto proslave mature

Muhamed Sharaf je u sedmici kada je ubijen slavio rođendan i srednjoškolsku maturu (Al Jazeera)

Piše: Hanadi Qawasmi

JERUSALEM – U petak 14. jula, Muhamed Sharaf je pozvao svoje prijatelje i rodbinu kako bi proslavili dva događaja: njegov rođendan te rezultate njegovog posljednjeg srednjoškolskog ispita objavljene dva dana ranije.

Šator koji je Muhamed postavio u dvorištu porodične kuće kako bi dočekao goste je isti šator ispod kojeg su se okupili ožalošćeni na dan njegove sahrane narednog petka. Jedan od rođaka ubijenog je, pokazavši prstom na njega, izgovorio suznih očiju, “ovo je tek zasađeno drvo u cvijetu svoje mladosti.“

Ujutro 21. jula osamnaestogodišnjak Muhamed Sharaf iz mjesta Silvan južno od Jerusalema, pripremao se da se pridruži masama Palestinaca koji su obavljali džumu-namaz (molitva petkom) na ulicama ispred džamije Al-Aqsa u znak protesta zbog postavljanja elektronskih kapija na ulazu u njen kompleks.

Žrtva izraelskih naseljenika

Najbližu tačku pristupa džamiji Al-Aqsa za stanovnike Silvana otvorili su izraelski okupatori kroz selo Ras al-Amud, u blizini džamije Al-Fatih. Muhamed je obavljao molitvu u tom dijelu, kada su Izraelci, nakon završetka molitve, napali masu te ih rastjerali zvučnim bombama i gumenim mecima.

Muhamed je pobjegao u jednu od obližnjih ulica koje vode do kvarta Al-Suwayh (jedan od kvartova u sklopu sela Ras al-Amud), gdje se nalazi izraelsko naselje Ma'aleh Hazitim. Ovo ubistvo Palestince iz Jerusalema podsjeća na stradanje Milada Ayyasha, koga su na sličan način ubili izraelski naseljenici 2013. godine. Jedan od naseljenika Ma'aleh Hazitima izašao je i ispalio metak prema Muhamedu koji je bježao od zvučnih bombi, te ga usmrtio.

Na'ama al-Ghazzawi, majka ubijenog mladića, nije imala priliku da proslavi njegov uspjeh na ispitu, radost koja za Palestince nije ništa manja od radosti vjenčanja njihove djece, kada je vijest o smrti njenog sina stigla do nje. Kada smo je zamolili da nam ispriča šta se desilo, jedva je smogla snage da suznih očiju izgovori ”Muhamed je ubijen.“

Hanan Sharaf, Muhamedova tetka, prisjećajući se njegovih posljednjih trenutaka kaže kako se Muhamed spremao da ide na molitvu zajedno sa svojim rođakom, te pošto su kasnili, njegova majka ih je požurivala da krenu. Muhamed je cijelu prošlu sedmicu bio okupiran savjetovanjima sa svojim starijim rođacima u vezi upisa na fakultet.

“Imao je veliku želju i čvrstu volju da upiše fakultet”, kaže njegova nastavnica iz srednje škole, Marwa al-Sayuri dodajući kako se Muhamed vrlo često raspitivao o mogućnostima za svoju dalju karijeru. Spomenula je kako je bio članom udruženja Al Mukhtars, zaduženog za rješavanje problema učenika. ”Smatrao se odraslom osobom i ponašao se vrlo odgovorno,” rekla je Marwa, koja kao i njegova majka govori o naglom prekidu mladog života.

Članovi Muhamedove porodice su rastrgani između straha od hapšenja i žurbe da se on što prije sahrani. Poput drugog mladića Muhameda Abu Ghannama, koji je ubijen na isti dan, porodica Muhameda Sharafa bila je prinuđena da njegovu sahranu obavi što prije iz straha da bi njegovo tijelo mogle preuzeti izraelske okupacijske snage.

Bez pozdrava

”Imamo pravo da se na pravi način oprostimo od našeg sina, ali kada vidimo porodice ostalih ubijenih i njihovu borbu da zadrže tijela svoje djece u mrtvačkim hladnjacima i patnju koja proizilazi iz toga, draže nam je da ga što prije sahranimo,” kaže Hanan, koja nije bila u mogućnosti da se pridruži sahrani.

Jedna od žena koja je prisustvovala sahrani, rekla je kako je njen rođak pogođen gumenim metkom prilikom suzbijanja ljudi koji su se molili ispred džamije. Muhamed ga je odnio do vozila hitne pomoći prije nego je i sam pogođen.

Prema riječima svjedoka, Muhamed je bježao od ulaza u naselje sve dok nije pao na tlo ispred ulaza u naselje Al-Suwayh. Odvezen je vozilom hitne pomoći do obližnje ambulante.

U razgovoru sa članovima hitne pomoći koji su pomagali ubijenom, jedan od bolničara je rekao: ”Primili smo Muhameda u vrlo teškom stanju, njegova krv je gotovo bila sva istekla. Svi naši napori da ga oživimo koji su trajali punih četrdeset i pet minuta, bili su bezuspješni.” Doktori i bolničari bili su prinuđeni da proglase Muhameda mrtvim.

Izvor: Al Jazeera