Deseci mrtvih u napadu na džamiju u Afganistanu

U vrijeme napada u džamiji se nalazilo blizu 300 vjernika (AP)
U vrijeme napada u džamiji se nalazilo blizu 300 vjernika (AP)

Broj poginulih u eksploziji u šiitskoj džamiji u afganistanskoj provinciji Herat porastao je na 50, saopćio je za Al Jazeeru Jalani Farhad, glasnogovornik guvernera.

Mahdi Hadidd, zastupnik iz Herata, koji je obišao mjesto napada nakon eksplozije, kazao je da se radi o strašnom pokolju. On je kazao da je u džamiji Jawadia poginulo i povrijeđeno najmanje 100 osoba.

Napad se desio usred večernje molitve, dok se u džamiji nalazilo blizu 300 vjernika.

Samoubilački prsluk

“Na osnovu prvih informacija, u napadu su učestvovala dvojica terorista. Jedan od njih je detonirao samoubilački prsluk, dok je drugi bio naoružan automatskom puškom. Obojica su mrtvi”, kazao je glasnogovornik policije Abdul Ahad Walizada agenciji AFP.

Dr. Mohammed Rafique Shehrzad kazao je ranije agenciji Associated Press da je 20 tijela doneseno u glavnu bolnicu u gradu Heratu, prijestolnici zapadne provincije nedugo nakon eksplozije.

“Dogodila se eksplozija na vratima džamije Jawadia u gradu Heratu, vjerovatno izazvana autobombom. Deset osoba je povrijeđeno”, kazao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Najib Danish agenciji AFP.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad. Glasnogovornik talibana Qari Yousaf Ahmadi negirao je odgovornost te grupe za napad.

Eksplozija u džamiji desila se dan nakon napada na iračku ambasadu u Kabulu, za koji je odgovornost preuzela grupa Islamska država Irak i Levant. U tom napadu poginule su dvije osobe.

Izvor: Agencije


Povezane

U američkom zračnom napadu u pokrajini Helmand ubijeno 16 policajaca, dok talibani tvrde da su na području Badahshana strijeljali 30 policajaca.

22 Jul 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO