Hebron pod zaštitom UNESCO-a

 

 

Stari grad Hebron UNESCO je proglasio palestinskom kulturnom baštinom.

Ova odluka organizacije UN-a veoma je uznemirila izraelske zvaničnike.

„To je još jedna zabludna odluka UNESCO-a“, rekao je izrelski premijer Benjamin Natanyahu i dodao kako će UN-u uskratiti milion dolara finansiranja.

Ovo je četvrti put kako Izrael uskraćuje finasiranje UN-u u proteklih godinu dana.

Hebron se nalazi na okupiranoj Zapadnoj obali, i obuhvata sveto mjesto za muslimane na kojem se nalazi džamija poslanika Ibrahima. Taj lokalitet za jevreje predstavlja drugo sveto mjesto po redu, a grad Hebron važi za jedan od najstarijih na svijetu.

Danas, Hebron je dom za 200.000 palestinaca i nekoliko stotina izraelskih doseljenika.

Ubrzana odluka

Palestinci su ubrzali odluku UNESCO-a tvrdnjom da gradu prijete izraelski napadi i vandalizam.

UNESCO je donio odluku da je Hebron u opasnosti, i da će dobiti hitnu pomoć iz Fondova za očuvanje svjetske baštine, kao i godišnji budžet za održavanje i konzerviranje građevina.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Na tajnom glasanju, UNESCO je uvrstio stari dio grada Hebrona na listu svjetske baštine. Stari grad je proglašen ugroženim i dijelom palestinskog naslijeđa. Izrael je odluku nazvao sramotnom i antisemitskom.   

Stanovnici okupirane Zapadne obale se svakodnevno bore uskladiti dnevni život s izraelskim vojnim blokadama. Izrael kaže kako su ograničenja zbog sigurnosti nakon serije palestinskih napada. Stanovnik Hebrona, Issa Amr pokazao je Al Jazeeri kako izgleda život u tom gradu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO