Burni pregovori o Kipru završili neuspjehom

Cipar, Pregovori
Sedmicama se pregovaralo u Crans Montani, jer dvije strane nisu mogle prevladati zapreke (EPA)

Razgovori u svrhu okončanja četiri desetljeća dugog sukoba na Cipru završili su bez sporazuma, izjavio je u petak u zoru glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, nakon burnog završnog kruga pregovora te izrazio žaljenje zbog neuspjeha.

“Vrlo mi je žao što se, unatoč snažnoj predanosti svih izaslanstava i različitih strana, konferencija o Cipru završila bez sporazuma”, rekao je on na konferenciji za novinare u ranim jutarnjim satima. 

Guterres je doputovao u četvrtak u švicarsko zimovalište Crans Montana, kako bi osobno potaknuo predstavnike ciparskih Grka i Turaka da postignu sporazum o ujedinjenju tog mediteranskog otoka.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence telefonski je s izaslanstvima razgovarao i pozvao ih da “zgrabe povijesnu priliku”, prenosi Hina.

Guterres: Sporazum nije bio moguć

Diplomatski napori za ponovnim ujedinjenjem Cipra završili su neuspjehom otkako je 1974. godine turska vojska izvela invaziju nakon državnog udara, koji su izveli ciparski Grci, koji su tražili ujedinjenje s Grčkom.

Tjednima se pregovaralo u Crans Montani, jer dvije strane nisu mogle prevladati zapreke.

“Nažalost… sporazum nije bio moguć i konferencija je završena bez mogućnosti da donesemo rješenje za taj dramatičan dugoročan problem”, rekao je Guterres.

“To ne znači da se ne mogu razviti druge inicijative za ciparski problem”, kazao je bez drugih objašnjenja.

Postoji dubok jaz između dva izaslanstva o nizu pitanja, rekao je čelnik UN-a.

Izvor: Agencije