Biskupi: Ustavne reforme vode Venecuelu u vojnu diktaturu

U sukobima demonstranata i policije poginula je 91 osoba, povrijeđeno je više od 1.000, a uhapšeno više od 3.000 ljudi (EPA)

Katolička crkva u Venecueli saopćila je da ustavne reforme koje planira ljevičarska vlada predsjednika Nicolasa Madura kao odgovor na sadašnju političku krizu, tu državu pretvaraju u “vojnu diktaturu”.

Plan “će biti nametnut silom i njegov rezultat će biti takav da će ustavni status biti dodijeljen vojnoj, socijalističkoj, marksističkoj i komunističkoj diktaturi”, rekao je na konferenciji za novinare šef venecuelanske Biskupske konferencije Diego Padron, prenosi AFP.

Crkva je već dugo u zaoštrenim odnosima sa predsjednikom Venecuele, koji je pod pritiskom opozicije i međunarodne zajednice da održi preuranjene izbore.

Kako je Reuters prethodno prenio, venecuelanska opozicija planira organizirati nezvanični referendum krajem mjeseca povodom kontroverznog plana predsjednika Madura da promijeni Ustav preko nove Ustavotvorne skupštine.

Politička i ekonomska kriza

Prema opozicionim izvorima, koalicija Demokratsko jedinstvo će organizirati glasanje 16. jula, dvije sedmice prije planiranih izbora 30. jula koji se organizira na prijedlog Madura za formiranje Ustavotvorne skupštine, koja bi imala ovlaštenja da promijeni ustav.

Opozicija desnog centra optužuje Madura da manevriše kako bi ostao na vlasti uprkos njenim zahtjevima za glasanjem o njegovoj smjeni.

Oni ga također optužuju za veliku ekonomsku krizu koja u toj zemlji vlada, dok Maduro navodi da je politička kriza zavjera koju podržavaju Sjedinjene Države.

U protekla tri mjeseca u protestima koji su se u Venecueli organizirali protiv Madurove vlade, u sukobima demonstranata i policije poginula je 91 osoba, povrijeđeno je više od 1.000, a uhapšeno više od 3.000 ljudi.

Izvor: Agencije