Trump traži pomirenje na Zapadnom Balkanu

Donald Trump, Andrzej Duda, Kolinda Grabar-Kitarović
Donald Trump i Kolinda Grabar-Kitarović sreli su se na marginama samita (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump podupro je na sastanku s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović izgradnju terminala ukapljenog prirodnog plina (LNG) na Krku i pozvao je da pridonese pomirenju na Zapadnom Balkanu, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

Dvoje čelnika sastalo se na marginama summita Inicijative triju mora u Varšavi na kojoj je Trump bio gost.

Trump je “izrazio potporu da se u dogledno vrijeme dovrši terminal za ukapljeni plin na otoku Krku” u vrijeme kada Hrvatska pokušava diverzificirati svoj energetski sektor, stoji u priopćenju Bijele kuće, javlja Hina.

Trump je također pozvao Grabar-Kitarović da “učini sve što je u njezinoj moći da se ubrza proces pomirenja na zapadnom Balkanu”, navodi se u priopćenju.

Iz hrvatskih izvora saznaje se da je hrvatska predsjednica rekla Trumpu kako cijeni američki stav da je granica između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje, javlja Hina.

Hrvatska, za razliku od Slovenije, ne prihvaća nedavnu odluku Arbitražnog suda o razgraničenju između dviju država i umjesto toga predlaže da se Zagreb i Ljubljana bilateralno dogovore o rješenju spora koji njihove odnose opterećuje još od osamostaljenja 90-tih godina prošlog stoljeća.

Na sastanku, koji u uredu hrvatske predsjednice ocjenjuju “iznimno uspješnim”, Grabar-Kitarović i Trump razgovarali su o odnosima Hrvatske i SAD-a, stanju u jugoistočnoj Europi, energetici i energetskoj sigurnosti, transatlantskim odnosima, borbi protiv terorizma i nekontrolirane migracije te budućnosti Europske unije nakon Brexita.

U priopćenju Bijele kuće navodi se da je dvoje čenika raspravljalo o pitanjima od zajedničkog interesa i načinima da dodatno ojačaju “snažne američko-hrvatske odnose”.

Trump: Ko treba energije, neka samo nazove

Američki predsjednik je ranije u Varšavi istaknuo da Inicijativa može pomoći u izgradnji energetske infrastrukture u srednjoj i istočnoj Europi.

“Čestitam vašim državama što su već počele s ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku”, rekao je Trump govoreći na otvaranju summita, na kojem su se okupili čelnici iz 12 zemalja srednje i istočne Europe.

Trump se pritom obratio hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, pitajući je “je li ikad čula za taj projekt, zna li sve o tome”.

Hrvatska predsjednica mu je odgovorila: “Da, a mogu to i izgovoriti”, aludirajući na Trumpov izgovor riječi Krk, prenosi Hina.

Sastanak na vrhu Inicijative tri mora u Varšavi posvećen je jačanju konkretne trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Trump je ovaj summit nazvao “povijesnim”, istaknuvši da ovaj dio Europe ima posebno značenje za njega.

“Kao što znate moja je žena iz Slovenije i ona voli Sloveniju”, rekao je Trump.

Izrazio je potporu Sjedinjenih Država ovom skupu i inicijativi koja može pomoći u stvaranju održivog i dostupnog tržišta energije i donijeti prosperitet građanima.

“Dopustite mi da u ime američkog naroda kažem da mi stojimo iza država Inicijative triju mora, podržavamo vas u naporima na stvaranju većeg prosperita, izgradnji infrastrukture i pozdravljam ovu povijesnu prigodu za produbljenje ekonomskog partnerstva s vašom regijom”, rekao je.    

Rekao je da Sjedinjene Države “sjede” na golemim količinama energije.

“Kome god treba energije, neka samo nazove”, rekao je Trump. 

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Zamišljena je kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

Izvor: Agencije