SAD: Kriza u Zaljevu mogla bi trajati mjesecima

Ni dva mjeseca nakon što su četiri arapske zemlje uvele sankcije Kataru, nema konkretnijih pomaka ka rješenju krize (Reuters)
Ni dva mjeseca nakon što su četiri arapske zemlje uvele sankcije Kataru, nema konkretnijih pomaka ka rješenju krize (Reuters)

Američki State Department je upozorio da je kriza u Zaljevu između Katara i susjednih država na mrtvoj tački te da bi se potencijalno mogla nastaviti sedmicama, pa čak i mjesecima.

Sjedinjene Američke Države vjeruju kako je moguće da bi se kriza mogla produbiti, rekla je Heather Nauert, glasnogovornica State Departmenta.

Nauert nije kazala na kakvu eskalaciju SAD misli, ali je rekla da je državni sekretar Rex Tillerson u stalnom kontaktu sa zvaničnicima država uključenih u spor.

SAD pozdravlja ulogu Kuvajta koji posreduje kako bi se postiglo rješenje, rekla je.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat presjekli su diplomatske veze s Katarom prije mjesec, optuživši ga da finansira terorizam i širi nemire.

Zahtjevi Kataru

Katar ustrajno negira sve navode i odbija da ispuni zahtjeve zaljevskih država.

Među 13 zahtjeva je i da Katar okonča podršku Muslimanskoj braći i zatvori Al Jazeeru.

Ranije u četvrtak, njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je kako više ne vidi rizik od vojne eskalacije u sporu u Zaljevu uprkos ljutitoj reakciji četiri arapske nacije na odgovor Katara na krizu.

Saudijska Arabija i njeni saveznici objavili  su u srijedu saopćenje u Kairu, u kojem su naveli da je odgovor Katara na njihove zahtjeve za okončanje krize “neozbiljan”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vlasti Katara nastavljaju slati pozive na dijalog o najnovijoj krizi, o kojoj su u Kairu raspravljali ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, i Egipta. Četiri zaljevske zemlje potvrdile su da su dobile negativan odgovor Dohe na svoje zahtjeve. Ranije je katarski šef diplomatije pozvao na dijalog, a ne na blokadu, koju je nazvao […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO