Macron za dvodržavno rješenje Palestine i Izraela

Abbbas i Macron će podržati Trumpa u naporima da se okonča bezizlazna situacija na Bliskom istoku (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron podržava rješenje zasnovano na dvije države kojim bi se okončao bliskoistočni izraelsko-palestinski sukob, a to je poručio dočekavši palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa u Jelisejskoj palati.

Prvi put javno govoreći o tom pitanju, on je u srijedu rekao da bilo kakav sporazum “mora priznati legitimna prava Palestinaca da imaju nezavisnu državu, ali i da osigura sigurnost Izraela”, prenosi AFP.

“Nema održive alternative za dvodržavno rješenje, ali je danas to rješenje u opasnosti – kako na terenu, tako i u glavama ljudi”, kazao je Macron.

On je naveo da je Francuska uvijek osuđivala nastavak izgradnje izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji, što je nezakonito prema međunarodnom pravu, ocijenivši da je ta izgradnja dostigla nivo bez presedana od početka godine, prenosi Tanjug.

Kompromis radi mira

Macron je to rekao nakon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao Izraelce i Palestince da postignu kompromise radi mira, kazavši da je “lično posvećen” pružanju pomoći Izraelu da postigne sporazum s Palestincima.

I Macron i Abbas su u srijedu rekli da će podržati Trumpa u naporima da se okonča bezizlazna situacija.

Abbas je potvrdio svoju želju da “sarađuje s Trampom na postizanju historijskog mirovnog sporazuma zasnovanog na dvodržavnom rješenju”.

Izvor: Agencije