Italija: Ugrožena saradnja zbog austrijskih tenkova na granici

Evropska komisija ponudila je Italiji više sredstava za pomoć u kontroli migracija iz Libije (EPA)

Plan Austrije da uvede pogranične kontrole i rasporedi trupe i oklopna vozila kako bi spriječila migrante da prelaze iz Italije na njenu teritoriju imat će posljedice po sigurnosnu saradnju dvije zemlje, upozorio je italijanski ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti.

On je rekao da situacija na prometnom alpskom graničnom prelazu Brenner nije vanredna, dok je glasnogovornik austrijskog Ministarstva odbrane najavio da će kontrola biti uvedena na tom prelazu, prenosi Reuters.

“Iskreno, iznenađen sam komentarima austrijskog ministra odbrane Hansa Petera Doskozila”, izjavio je Minniti.

Inicijativa bez presedana

“To je neopravdana inicijativa, bez presedana, koja će, ako ne bude odmah korigirana, neizbježno imati posljedice po sigurnosnu saradnju između dvije susjedne zemlje”, kazao je on.

Evropska komisija ponudila je Italiji više sredstava za pomoć u kontroli migracija iz Libije, širom Sredozemlja, u okviru niza prijedloga kojima se odgovara na kritike Rima da mu Evropa ne uspijeva pomoći.

Plan, dogovoren na nedjeljnom sastanku evropskih komesara, bit će predstavljen ministrima unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije u četvrtak u Talinu, gdje italijanski zvaničnici očekuju da preostalih 27 vlada EU-a urade više da im pomognu da se izbore s hiljadama ljudi koji dolaze na sedmičnom nivou.

Izvor: Agencije