Grabar-Kitarović s Trumpom na marginama samita u Varšavi

Kolinda Grabar-Kitarović i Donald Trump sastat će se u četvrtak (Reuters)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će u četvrtak u Varšavi na sastanku na vrhu Inicijative tri mora, koji će biti posvećen jačanju konkretne saradnje između zemalja srednje i istočne Evrope, a tom prilikom će se sastati i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, potvrđeno je iz Ureda hrvatske predsjednice.

Inicijativa tri mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. godine, na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Američke Države i Kina.

Ugovori o izručenju i poticanju ulaganja

Grabar-Kitarović sastat će se tom prilikom s američkim predsjednikom, kazao je izvor sa Pantovčaka.

Sastanak će biti održan prije Trumpovog obraćanja javnosti na trgu u Varšavi u četvrtak i trebao bi potrajati oko pola sata.

Grabar-Kitarović i Trump razgovarat će o bilateralnim odnosima, uključujući odbrambenu saradnju, te o raznim ugovorima koji su u pripremi, poput ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te ugovora o izručenju, kao i o poticanju trgovine i ulaganja.

Sastanku će prisustvovati i američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Nezaobilazna tema je i stanje u jugoistočnoj Evropi, s obzirom na to da je to jedno od područja koje je ključno za dugoročnu stabilnost i sigurnost cijele Evropske unije.

Hrvatska predsjednica će tom prilikom naglasiti da je uz djelovanje EU-a nužna i vanjskopolitička prisutnost SAD-a u regiji, kako bi se ne samo potvrdila njena evropska i euroatlantska perspektiva, nego i zajednički odgovorilo na izazove koji se postavljaju pred cijelu transatlantsku zajednicu, a snažno se preklapaju upravo na tom prostoru, kazao je izvor.

Očekuje se da će biti spomenuto i pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini te pitanje arbitraže sa Slovenijom o granici u Piranskom zaljevu / Savudrijskoj vali, prenosi Hina.

Grabar-Kitarović i Trump razgovarat će i o borbi protiv terorizma i nekontrolirane migracije te budućnosti EU-a nakon Brexita.

Inicijativa tri mora

Sastanak na vrhu Inicijative tri mora uključuje transatlantski forum, raspravu svih prisutnih predsjednika, koju će voditi Grabar-Kitarović, zatim panel o budućnosti EU-a te raspravu o konkretnoj saradnji u provedbi projekata na području energetike, transporta i telekomunikacija.

Pripremljen je i katalog od više od 150 projekata, vrijednih više od 45 milijardi eura, koji obuhvataju sve zemlje inicijative i prekogranične projekte.

Sudionici skupa trebali bi dati političku podršku provedbi tih projekata, utvrditi hodogram aktivnosti na njihovoj realizaciji, a katalog je otvoren i za daljnju doradu, ističu na Pantovčaku.

Predsjednici bi trebali pozvati poslovnu zajednicu da se snažnije uključi u provedbu projekata.

Projekti su u potpunosti usklađeni s evropskim strategijama, ističe izvor.

Isto tako, u projekte se mogu uključiti i zainteresirane države ili poslovni partneri iz cijelog svijeta koji su predani temeljnim vrijednostima i načelima EU-a.

Inicijativa tri mora najsnažnija je hrvatska politička i ekonomska inicijativa unutar EU-a, ističu u Uredu predsjednice.

Ona ponajprije ima za cilj jačanje ekonomske saradnje, posebno na području energetike, transporta i telekomunikacija, ali ima i snažnu političku i sigurnosnu dimenziju.

Inicijativa nema sekretarijat, niti administraciju, nego je zamišljena kao neformalna platforma za stvaranje uvjeta za realizaciju projekata, jačanje energetske nezavisnosti, boljih komunikacija, snažnije razvijanje koridora od sjevera do Jadranskog i Crnog mora te lakše korištenje evropskih fondova.

Globalni forum

Izvor naglašava da inicijativa nije usmjerena ni protiv Rusije, niti protiv Njemačke, nego teži jačanju kohezije srednje Evrope i posljedično cijele EU te dokidanju podjela na stare i nove države članice, istok i zapad Evrope, dok se Rusiju smatra poželjnim partnerom.

Grabar-Kitarović će u petak u Varšavi sudjelovati na Globalnom forumuv koji organiziraju američko Altantsko vijeće i Poljski institut za međunarodne odnose, a sastat će se i s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, koji je nedavno bio u uzvratnoj službenoj posjeti Hrvatskoj.

Tom prilikom trebalo bi biti potpisano nekoliko sporazuma između hrvatskih i poljskih kompanija.

Globalni forum godišnja je transatlantska konferencija posvećena pitanjima demokratije, prosperiteta i sigurnosti, a održava se od 2010. godine.

Konferencija se tradicionalno održava u Wroclawu, no ove je godine preseljena u Varšavu, zbog Trumpove posjete, što je zahtijevalo pojačane mjere sigurnosti.

Izvor: Agencije