Venecuela: Maduro slavi, opozicija osporava izbore

 

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro proglasio je pobjedu na izborima za Ustavotvornu skupštinu praćenim smrtonosnim nasiljem u kojem je poginulo najmanje desetero ljudi.

„Imamo Ustavotvornu skupštinu“, rekao je Maduro obraćajući se na stotinama pristalica u Karakasu, nakon što je izborna komisija saopćila kako je izlaznost građana iznosila 41,5 procenata, prenosi AFP.

S druge strane, opozicija da je učestvovalo samo 2,48 miliona glasača, što je približno 12 posto od ukupno 19,4 miliona stanovnika s pravom glasa, a izborne rezultate nazvala je „najvećom izbornom prevarom u našoj historiji“.

Govoreći o rezultatima, Maduro je kazao: „To je najveća pobjeda, koju je revolucija ostvarila u svojoj 18-godišnjoj historiji.“

Tokom glasanja demonstranti su se sukobljavali sa snagama sigurnosti, dok je veliki broj Venecuelanaca bojkotirao glasanje za Ustavotvornu skupštinu za koju je Maduro obećao kako će početi „novu eru borbe“ u zemlji pogođenoj krizom.

Veliki broj žrtava

Prema navodima vlasti, tokom sukoba život je izgubilo najmanje 10 osoba, zbog čega je jučerašnji dan bio najsmrtonosniji od kada su u aprilu počeli protesti u zemlji, prenosi Reuters. Vođa opozicije Henrique Capriles ranije je kako je u nasilju tokom izbornog dana ubijeno 15 ljudi.

Najmanje sedmorica pripadnika nacionalne garde povrijeđena su u napadu u glavnom gradu Karakasu.

Maduro, koji je među mnogim Venecuelancima nepopularan zbog ekonomskog kolapsa tokom četiri godine koliko je proveo na vlasti, insistirao je na jučerašnjem glasanju kako bi se oformila skupština koja bi imala široka ovlaštenja, uprkos prijetnji američkim sankcijama i višemjesečnim protestima opozicije.

Kritičari upozoravaju da bi ta skupština omogućila Maduru da raspusti Kongres kojim upravlja opozicija, da odgodi buduće izbore i izmijeni izborna pravila kako bi spriječio da socijalisti budu sklonjeni s vlasti u ovoj nekada prosperitetnoj članici OPEC-a, navodi Reuters.

SAD: Korak ka diktaturi

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley rekla je kako su izbori za Ustavotvornu skupštinu „korak prema diktaturi“ i da Sjedinjene Američke Države neće priznati nezakonitu vladu u Karakasu.

Američke vlasti čvrsto su osudile izbore u Venecueli i najavile „brze i odlučne mjere“.

„SAD osuđuju te izbore koji ugrožavaju pravo naroda na samoopredjeljenje“, navelo je američko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije


Povezane

U Venecueli se održavaju izbori za ustavotvornu skupštinu, a Ujedinjene nacije upozoravaju na novo nasilje u toj zemlji. Predsednik Nicolas Maduro insistira da je glasanje za ustavotvornu skupštinu ne samo demokratsko, nego i jedini način uspostavljanja mira u zemlji. Ali mnogi se ne slažu s njim. Naša reporterka je istražila zašto je glasanje toliko kontroverzno.  

U Venecueli, interventna policija ispalila je suzavac i gumene metke na demonstrante koji se suprotstavljaju planovima vlade da izmijeni Ustav. Protesti se nastavljaju uprkos zabrani, dan prije planiranog glasanja za ustavotvornu skupštinu. 114 osoba izgubilo je život od kada su prije skoro četiri mjeseca demonstracije počele. U Karakasu je John Holman.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO