ISIL preuzeo odgovornost za napad u Kabulu

Niko nije preuzeo odgovornost za napad (AP)
Niko nije preuzeo odgovornost za napad (AP)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za današnji napad u Kabulu u kome se bombaš samoubica raznio ispred zgrade iračke ambasade u prijestolnici Afganistana, prenosi AFP, pozivajući se na glasilo ISIL-a, agenciju Amaq.

Najmanje četiri eksplozije potresle su Kabul, a potom je uslijedila i pucnjava, koja je još u toku, prenosi AFP, koji navodi i kako su civili evakuirani iz tog područja.

Za sada nema podataka o eventualnim žrtvma, a kako su AP izjavila dvojica policajaca, automobil bomba je eksplodirao nakon pokušaja naoružane grupe muškaraca da uđu u zgradu ambasade.

Izvori su rekli za Al Jazeeru da su napadači ušli u zgradu blizu Ambasade u četvrti in Shar-e-Naw te da su otvorili vatru na pripadnike snaga sigurnosti.

“Čuli smo dvije eksplozije u blizini Ambasade i dio zgrade je oštećen, kazao je za Al Jazeeru svjedok Mohsen Negaresh.

Raniji napadi

Dva policijska zvaničnika su kazala da je automobil-bomba eksplodirao ispred Ambasade, nakon čega su naoružani napadači pokušali ući u zgradu u centru Kabula, prenosi AP.

Dva zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova su dala izjave uz uvjet anonimnosti jer nisu ovlašteni da razgovaraju sa medijima.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, iako su ranije i talibani i grupe povezane sa organizacijom Islamska država Irak i Levant izvodili slične napade u Kabulu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U američkom zračnom napadu u pokrajini Helmand ubijeno 16 policajaca, dok talibani tvrde da su na području Badahshana strijeljali 30 policajaca.

22 Jul 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO