Gruzija: Uoči posjete Pencea počele vojne vježbe sa SAD-om

Mike Pence se u nedjelju nalazio u službenoj posjeti Estoniji (Arhiva)
Mike Pence se u nedjelju nalazio u službenoj posjeti Estoniji (Arhiva)

Gruzijska vojska započela je dvosedmične vojne vježbe sa SAD-om i drugim partnerima, uoči posjeta američkog potpredsjednika Mike Pencea toj bivšoj sovjetskoj republici.

U manevrima sudjeluje oko 2.800 vojnika iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Turske, Ukrajine, Slovenije, Armenije i Gruzije. Američka strana poslala je mehanizirani vod, uključujući i nekoliko pješačkih borbenih vozila Bradley i tenkove M1A2 Abrams.

Gruzijski premijer Giorgi Kvirikvasili je kazao da su vježbe važan događaj za tu zemlju južnog Kavkaza.

Približavanje NATO-u

“Ove će vježbe pomoći Gruziji da se približi NATO standardima i ojača stabilnost u regiji”, kazao je Kvirikvasili.

Vježbe naziva “Noble Partner“ održavaju se treći put u Gruziji. Iako se Rusija još nije oglasila, Moskva je prethodno znala upozoriti da bi te vojne vježbe mogle destabilizirati regiju, optužbu koju SAD odbacuje.

“Te vježbe nisu uperene protiv ijedne zemlje. Radi se o tome da Gruzija razvije svoje kapacitete kako bi mogla sudjelovati u međunarodnim operacijama”, kazao je američki ambasador Ian Kelly.

Rusija i Gruzija kratko su zaratile 2008. zbog separatističke pokrajine Južne Osetije gdje Moskva i dalje drži svoje vojne snage.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski predsjednik Francois Hollande u posjeti je Gruziji koja se zbog stalnih napetosti u Ukrajini, želi što prije priključiti NATO-u. Prošle sedmice nekoliko stotina gruzijskih vojnika vratilo se iz Afganistana, gdje su sudjelovali u misiji ISAF-a koja je važan saveznik NATO-u . No, je li to dovoljno da Gruzijcima omogući ulazak u željeni savez? Novinar […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO