Formirana komisija za procjenu štete u Al-Aqsi

Jevrejski doseljenici u srijedu su silom ušli u kompleks Al-Akse (EPA)
Jevrejski doseljenici u srijedu su silom ušli u kompleks Al-Akse (EPA)

Ministar za Jerusalem i guverner Adnan Husseini izjavio je da je Odjel za islamski vakuf formirao četiri komiteta za procjenu štete i inspekciju u džamiji Al-Aqsa, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

On je rekao za Glas Palestine kako su članovi komiteta stručnjaci iz Islamskog muzeja, Odjela za manuskripte, Komiteta za rekonstrukciju, biblioteke i Šerijatskog suda. Oni će dati inicijalni izvještaj o tome šta se desilo unutar Al-Aqse tokom dvosedmične izraelske opsade.

Druga faza je, kako je rekao, provjera stručnjaka da li su okupacione snage postavile kamere ili prislušne uređaje u džamiju.

Husseini je rekao da, ukoliko izvještaj pokaže da je Izrael napravio bilo kakve promjene na džamiji ili otuđio dijelove, oni će se fokusirati na vraćanje na početno stanje te tužiti Izrael pred međunarodnim sudovima za krađu i uništavanje historijskih dokumenata.

Upad uz pomoć policije

U međuvremenu, član izvršnog komiteta PLO-a Ahmed Majdalani je rekao, također za Glas Palestine, kako okupacione snage nisu uspjele u namjeri da odvoje Jerusalem od političkog rukovodstva.

On je dodao da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas od prvog trenutka bio uz građane Jerusalema u njihovoj borbi protiv mjera izraelskog okupatora u džamiji.

Organizacija islamskih zemalja će, kako se očekuje, u utorak održati varedni sastanak u Istanbulu na nivou ministara vanjskih poslova kako bi razgovarali o eskalaciji okupacije u Jerusalemu i u džamiji Al-Aqsa.

Izraelski doseljenici jučer su upali u džamiju Al-Aqsa u Jerusalemu pod snažnom policijskom zaštitom, javlja dopisnik agencije WAFA iz Jerusalema. On je rekao da je 140 doseljenika u nekoliko grupa provalilo u džamiju koja se smatra trećom najsvetijom u islamu i to kroz ulaz Bab al-Magharba, a potom provocirajući obilazilo džamiju. Policija im je pružala zaštitu, provjeravajući čuvare džamije i prijeteći im da će ih uhapsiti ukoliko pokušaju spriječiti doseljenike.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO