Zabilježena druga najsnažnija eksplozija nakon Velikog praska

Eksplozija je bila toliko jaka da je bilo moguće vidjeti je sa Zemlje samo pomoću dvogleda (Arhiva)
Eksplozija je bila toliko jaka da je bilo moguće vidjeti je sa Zemlje samo pomoću dvogleda (Arhiva)

Tim međunarodnih naučnika zabilježio je najsnažniju eksploziju u historiji istraživanja univerzuma, prenosi Daily Mail.

Eksploziju je prouzrokovala smrt masivne zvijezde, a ovaj događaj omogućio je stvaranje najjasnije slike bljeskova gama zraka, koji ne prestaju da fasciniraju astronome još od njihovog otkrića ranih šezdesetih godina.

Do eksplozije dolazi kada masivna zvijezda postane nestabilna jer ne može da proizvede dovoljno energije da se suprotstavi sopstvenoj masi. Ona tada doživi kolaps pod utjecajem sile sopstvene gravitacije i pretvori se u neutronsku zvijezdu ili crnu rupu. U toku ovog procesa, snažni mlazevi gasa otpuštaju se u univerzum brzinom svjetlosti.

Oslobađanje energije

Eksplozija je bila toliko jaka da je bilo moguće vidjeti je sa Zemlje samo pomoću dvogleda, iako je bila udaljena deset milijardi svjetlosnih godina, navode naučnici.

Za nekoliko sekundi oslobođeno je onoliko energije koliko jedna zvijezda emitira u periodu od deset milijardi godina.

Dužina trajanja ovog fenomena iznosi od nekoliko sekundi do jednog minuta.

Naučnici su ovaj put imali priliku da se pripreme zahvaljujući tome što je u junu 2016, prije eksplozije, zabilježen kratak svjetlosni bljesak koji je nazvan GRB 160625B.

“Eksplozija je uslijedila nakon 100 sekundi, što znači da smo imali dovoljno vremena da postavimo teleskope u odgovarajući položaj”, rekao je profesor Carole Mundel sa Univerziteta u Bathu koji je učestvovao u istraživanju, prenosi B92.

Izvor: Agencije


Povezane

Amerikanac, Italijan i Rus krenuli su sa kosmodroma Bajkonur kako bi se pridružili istraživanima na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

28 Jul 2017

Programi istraživanja svemira gutaju i svaku mrvu iz budžeta, što se mora promijeniti da bismo ikada otišli bilo gdje, upozorio je Aldrin.

16 Jul 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO