SAD i J. Koreja razmatraju vojne opcije protiv S. Koreje

Sjeverna Koreja je u petak lansirala još jednu balističku raketu, izvijestila je vojska SAD-a (Reuters)

Najviši vojni zvaničnici SAD-a i Južne Koreje razmatraju vojne opcije, nakon što je Sjeverna Koreja lansirala ono što SAD-a ocjenjuju kao interkontinentalnu balističku raketu.

Pomorski general Joseph Dunford uz komandanta Pacifičke komande SAD, admirala Harryja Harrisa, pozvao je predsjednika generalštaba Južne Koreje, generala Lee Sun-jina kako bi razgovarali o vojnim opcijama, saopštio je Dunfordov glasnogovornik, prenosi Reuters.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in zahtijeva razgovore sa SAD-om, o postavljanju još raketnih sistema odbrane THAAD, nakon lansiranja balističke rakete.

Moon također želi da se pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija razmatraju strožije sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Lansiranje rakete

Sjeverna Koreja je u petak lansirala još jednu balističku raketu, izvijestila je vojska SAD-a.

U neuobičajenom noćnom testiranju Sjeverna Koreja je raketu lansirala nešto prije ponoći iz sjeverne pokrajine Janganag, izvijestili su Južna Koreja i Japan.

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga je rekao da je sjevernokorejska raketa letjela oko 45 minuta te da se čini da je pala u more japanskog isključivog ekonomskog pojasa.

Suga je dodao da je lansiranje raketa neprihvatljivo i predstavlja jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, te da je Japan najoštrije protestvovao zbog tog događaja. 

Izvor: Agencije