Njemačka upozorava SAD na posljedice sankcija protiv Rusije

Sankcije nisu prikladan instrument za poticanje vlastitih nacionalnih izvoznih interesa i zaštite domaćeg energetskog sektora (Arhiva)
Sankcije nisu prikladan instrument za poticanje vlastitih nacionalnih izvoznih interesa i zaštite domaćeg energetskog sektora (Arhiva)

Njemački vicekancelar i ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel oštro je upozorio Sjedinjene Američke Države da sankcije koje su uvele Rusiji ne primjenjuje i na evropske kompanije koje posluju s Moskvom.

“Mi ekstrateritorijalnu primjenu američkih sankcija koje bi pogodile i evropske kompanije nećemo prihvatiti ni pod koju cijenu”, rekao je on, dodajući da je s tim stavom upoznat službeni Washington.

Berlin strahuje da bi američke sankcije mogle pogoditi njemačke i evropske kompanije koje s Rusijom sarađuju na polju energetike.

Posebno je na udaru projekt Nord Stream II, koji je važan za opskrbu Evrope ruskim gasom.

Aneksija Krima i hakerski napadi

Gabriel sumnja da su sankcije povezane s protekcionističkom politikom novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Sankcije nisu prikladan instrument za poticanje vlastitih nacionalnih izvoznih interesa i zaštite domaćeg energetskog sektora”, rekao je Gabriel.

Kongres je ove sedmice, prvi put bez prethodnog dogovora s evropskim partnerima, odlučio uvesti nove sankcije Rusiji zbog aneksije Krima i navodnih hakerskih napada tokom predsjedničke predizborne kampanje 2016. godine.

Gabriel je kazao kako je razvoj situacije “u rukama Donalda Trumpa” i ponudio saradnju na tom polju.

“Njemačka Vlada i dalje ostaje pri svojoj ponudi za zajedničkom politikom prema Rusiji”, rekao je Gabriel.

Njemačka, u sklopu zajedničkih sankcija Evropske unije, vrši pritisak na Moskvu kako bi se pronašlo rješenje za Krim.

Prijedlog upućen Trumpu

Američki Senat je ogromnom većinom glasova u četvrtak navečer u Washingtonu odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu te Sjevernoj Koreji, a prije toga odobrene su u Zastupničkom domu Kongresa.

Prijedlog će biti upućen Trumpu, koji ga može potpisati ili staviti veto, a uoči glasanja u Kongresu imao je primjedbe na uvođenje novih sankcija Rusiji.

Moskva je u petak odmah odgovorila i naredila da SAD smanji broj svoga diplomatskog osoblja do 1. septembra, a zaplijenit će “daču” i skladište koje koriste američki diplomati.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO