Italija: Obavezna vakcinacija djece do 16 godina

Roditelji će sada morati dostaviti dokaz da je dijete vakcinisano (Arhiva)
Roditelji će sada morati dostaviti dokaz da je dijete vakcinisano (Arhiva)

Italijanski Parlament izglasao je da vakcinacija bude obavezna za djecu do 16 godina, u svrhu borbe protiv trenda izbjegavanja vakcinisanja koji zvaničnici pripisuju dezinformiranosti roditelja, prenose agencije.

Pravilo o obaveznoj vakcinaciji oštro je osporavano u Italiji, gdje je broj vakcinisane djece naglo opao od kada je vakcinacija prije 20 godina prestala biti uvjet za prijem djece u školu.

Roditelji će sada morati dostaviti dokaz da je dijete vakcinisano kako bi bilo primljeno u vrtić, dok će roditelji osnovaca plaćati kazne i do 500 eura ako odbiju vakcinisati dijete.

Novo pravilo uvodi obaveznu vakcinaciju protiv deset bolesti, među kojima su difterija, tetanus, male boginje, zauške i rubeole.

Fatalne male boginje

Za obaveznu vakcinaciju glasalo je 296 italijanskih poslanika, uz 92 glasa protiv i 15 uzdržanih.

Najviši italijanski sud presudio je ove sedmice da ne postoji povezanost između vakcinisanja djece i autizma, a tu navodnu vezu odbacuje i naučna zajednica u velikoj mjeri.

Širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, a ne samo u Italiji, desetine hiljada roditelja izbjegavaju vakcinisati djecu uslijed straha da vakcine nisu sigurne.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je kako je 35 djece umrlo od malih boginja prošle godine širom Evrope i opisala to “neprihvatljivom tragedijom”, pošto se ta bolest može spriječiti vakcinom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO