Američki stručnjaci: Sjevernokorejska raketa može pogoditi SAD

Sjeverna Koreja je ponovo lansirala interkontinentalnu balističku raketu (Reuters)
Sjeverna Koreja je ponovo lansirala interkontinentalnu balističku raketu (Reuters)

Interkontinetalna balistička raketa koju je jučer testirala Sjeverna Koreja izgleda kao da bi mogla imati domet dovoljan da pogodi sve velike gradove u SAD-u, tvrde američki stručnjaci.

Navode da kombinacija američkih, južnokorejskih i japanskih analiza lansiranja rakete iz baze u blizini granice Sjeverne Koreje s Kinom, ukazuju da je ona letjela najmanje 45 minuta, da je dosegnula visinu od 3.700 kilometara i daljinu od 1.000 kilometara.

“Kada bi ta raketa bila ispaljena standardnom putanjom koja je ravnija, američki gradovi poput Los Angelesa, Denvera i Chicaga bili bi joj lako u dometu, a moguće da bi bila u stanju dosegnuti sve do New Yorka i Bostona”, izjavio je stručnjak za rakete David Right, a prenose američki mediji.

U međuvremenu je američki predsjednik Donald Trump osudio Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete poručivši da će to još više izolirati Pjongjang.

Najavio je i da će SAD preduzeti sve mjere sigurnosti.

Trump: Učinit ćemo sve da se zaštitimo

“SAD odbacuje tvrdnje Pjongjanga da će te probe i takvo oružje biti jamac sigurnosti Sjeverne Koreje. U stvarnosti oni imaju suprotan učinak”, naveo je Trump u priopćenju.

Po njegovim riječima, “prijetnjama svijetu, oružjem i probama Sjeverna Koreja radi na svojoj izolaciji i slabi gospodarstvo”, prenosi AFP. 

“SAD će poduzeti sve neophodne korake da osigura Ameriku i zaštiti saveznike u regiji”, poručio je Trump.

Smatra da je tiječ o “posljednjem bezobzirnom i opasnom potezu sjevernokorejskog režima”.

Prethodno su najviši vojni dužnosnici SAD-a i Južne Koreje potvrdili da razmatraju vojne opcije, nakon što je Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO